2Yorum

Cesur ve Kararlı Girişimciler

 

  

 

         ABD’de Howard isimli bir doktorun öyküsünü bilir misiniz? Yoksul bir ailenin çocuğu olan Howard, okul giderlerini karşılamak için kapı kapı dolaşarak ev eşyaları satar. Bir gün hiçbir şey satamaz ve karnı da çok acıkır. Bundan sonra çalacağı ilk kapıdan bir şeyler istemeye karar verir. Kapıyı çalan Howard, karşısında sevimli genç bayanı görünce utanır. Yiyecek bir şeyler yerine “Afedersiniz bir bardak su rica edebilir miyim?” der sadece. Genç bayan çocuğun aç olabileceğini düşünerek kocaman bir bardak süt getirir. Çocuk sütü yavaş yavaş sindirerek içtikten sonra “Çok teşekkür ederim, borcum ne kadar?” diye sorar. Genç bayan “Borcunuz yok” diyerek yüzünde sıcak bir gülümsemeyle devam eder “Annem gösterdiğimiz şefkat ve nezaket karşılığı olarak asla bir bedel ödenmesini beklemememizi öğretti bize” der. Çocuk “O halde çok teşekkürler, yürekten teşekkür ederim size” der. Howard Kelly, evin önünden ayrıldığı zaman kendisini yalnızca bedensel olarak değil, ruhsal olarak da güçlü hisseder.

         Yıllar sonra genç bayan dünyada çok ender rastlanılan bir hastalığa yakalanır. Yöredeki doktorlar çaresiz kalınca hastalığı ile ilgili araştırmalar yapılması için onu büyük kente gönderirler. Dr. Howard Kelly konsültasyon yapması için çağrıldığı hastanın hangi kasabadan geldiğini duyunca heyecanlanır.

         Artık genç olmasa da yıllar önce kendisine sevgiyle yaklaşan bayanı ilk gördüğü anda tanır ve onun hayatını kurtarmak için elinden geleni yapar. Dr. Kelly denetlemesi için önüne gelen faturaya şöyle bir bakar ve üstüne bir şeyler yazarak zarfın içine koyup hasta bayanın odasına gönderir. Kadın elleri titreyerek zarfı alır, açmaya korkar. Hastane faturasını ödeyemeyeceğini ve geri kalan yaşamı boyunca bu faturayı ödemek için çalışacağını bilir. Sonunda zarfı açar ve faturaya iliştirilmiş notu görür. Kağıtta şunlar yazmaktadır, “Hastane giderlerinizin tamamı bir bardak süt karşılığı ödenmiştir.”

         Erol Özel, Ankara’nın tanınmış işadamlarından birisidir. Sohbetlerimizde yakınen tanık olduğum en önemli özelliklerinden birisi çok güçlü bir vefa duygusuna sahip olmasıdır. Pek çok kimseye hiçbir karşılık beklemeksizin yardımcı olur, insanların zor durumlarında yanında olur. Bu özellikleriyle çevresindeki dostları tarafından çok sevilir.

BAŞARIYA TAM ODAKLANMIŞ

          Erol Özel yaşantısında hep başarılara odaklanmıştır. Kütahya’daki Tütav Termal Tesisi’nden, Atlı Spor Kulübü’ne kadar zamanında faaliyetleriyle ilgilendiği işlerinde hep zirveye çıkmıştır. Türkiye’de ilk olarak özel hastanecilik konusuna el atmış ve yıllarca atıl kalan bir hastaneyi ünlü Akay Hastanesi konumuna getirmiştir. Zirve yaptığı dönemde inşaat alanındaki faaliyetlerine daha çok yoğunlaşmak üzere hastaneyi devretmiştir.

         Sosyal sorumluluk çerçevesinde pek çok yararlı iş yapan Özel, sosyal etkinliklerde de hep öncü olmuştur. Koyu bir Fenerbahçeli olan Özel, başkentteki Fenerbahçeliler’i tek bir çatı altında toplamak için Başkent Ankara Fenerbahçeliler Derneği’ni kurmuş ve bir süredir başkanlığını yapmaktadır.

         Kafkas İşadamları Derneği Başkanlığı (KAFİAD) görevini de yürüten Erol Bey, koltuklarının altında pek çok karpuzu düşürmeden taşımaktadır. Erva İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı olan Özel, son zamanlarda yabancı ülkelerden aldığı yatırım kararlarının ardından dudak uçuklatıcı rakamlarda büyük ihaleler kazanmıştır. Oğulları Orkun ve Orçun Koray, zarif eşi Nevres Hanım onun en yakın yardımcılarıdır.

         Bir fincan kahvenin hatırı için canını bile verebilecek kadar vefa duygusuna önem veren, uzun yıllar kopmayan dostluklara sahip olan Erol Özel ülke sevgisini her zaman ön planda tutan bir kişilik yapısına sahiptir.

         Girişimciliğin sihirli ve gizli bir yanı yoktur. Kalıtımsal bir yetenek de değildir. O öğrenilebilecek bir disiplindir. Mükemmelliği başaranlar beyinlerinin en becerikli kısımlarına ulaşarak ondan yararlanmada usta olanlardır, onları diğerlerinden farklı kılan budur.

         Hiçbir şeye cesaret etmeyen, hiçbir şeye ümit beslemesin. Açılmamış kanatların büyüklüğü bilinmez. İyi pazarlar.

 

Yorum Yazın