0Yorum

Bodrum'a Canlılık Yakışır

Bu kez bir farklılık olsun deyip “Trilye’nin Oltasına Takılanlar” isimli kitabımın imza gününü Bodrum’da gerçekleştirdim. Yoğun çalışma ile geçen birkaç gün içinde Bodrum’daki yeme içme dünyası ile ilgili gözlemlerde bulunmayı da ihmal etmedim.

Subaylık yıllarımda piyade sınıfının önemli silahı olan havanların atışlarını sonbahar tatbikatlarında hakiki mermilerle yaptırırdık. Askerlere; “Muharebede en güvenilir mevzi ilk havan topunun düştüğü yerdir” diye söylerdik. Neden? Çünkü aynı yere bir daha aynı havan topunun mermisi düşmez!

Bodrum’da paniğe yol açan depremin gereksiz korkularını yenmek için bu örneği verdim. Ağustos başında ufak tefek sallantılara maruz kalan Bodrum’un güvenilir bir liman olduğu kanısına varılmış ki tıklım tıklımdı. Bodrum’a da bu yakışıyor.

BİTEZ HEP HAREKETLİ

Bodrum’un değişmez eğlence merkezi Bitez’in sokaklarından yabancı bolluğundan geçilmezdi bir zamanlar. Bu kez yabancı turist azdı ama yerli turistler bu boşluğu doldurmaya çalışıyordu, geç saatlere kadar cıvıl cıvıldı.

Bodrum’da canınız ciğer çekiyorsa Çakır Meyhane’nin huzurlu bahçesinde buluverin kendinizi.

Şehir merkezinde gecenin saatleri bitmek bilmiyor. Kır Çiçeği gibi klasikleşmiş lokantalarda her türlü yemeği lezzetli ve hijyenli bir şekilde bulabilirsiniz.

PAZAR YERİNDE MOLA

Bodrum yöresinde üretilen sebze ve meyveleri ucuza temin etmenin yeri pazarı. Sıcak havada gitmeme rağmen korunaklı olduğu için fazla etkilenmedim. Ama Çakır Ali’deki köfte ve döner kuyruğu oldukça kalabalıktı.

İstanbul’da restorana rezervasyonsuz gidip yer olmayınca kapıdan dönmeyi kendisine yediremeyen sosyeteden insanların bu lezzetine doyum olmayan ekmek arası köfteyi yemek için örtüsüz masalarda öğle sıcağında beklediklerini görmek hayret vericiydi.

Yörenin zeytinlerini, cevizini ve diğer artizan üretimlerinin her çeşidini Bodrum’da pazarda bulmak mümkün. Bodrum’un peynir kralı Mehmet Çıngıl’ın tezgahının başında kendi elleriyle peynir kesip tattırması işine olan aşkını yansıtıyor. Bodrum’da 7 şubesi olmasına rağmen pazar yerinde ürününü tanıtan Mehmet Bey gerçekten işini çok seviyor ve başarılı üretimler yapıyor.

Bodrum Mutfak Mobilya’nın sahibi Mustafa Güneri ve eşi Fatoş Hanım, Bodrum’un ilk mavi tur kaptanı babaları Mehmet Bey, rant uğruna mandalina bahçelerini satmayan, Bodrum’da dünya çapında mutfak ekipmanları üreten çok özel değerler. Mutfak merakları yıllar sonra beni keşkekle barıştırdı. Kabak çiçeği dolması ve lokum pilavı tavan yapan lezzetlerdi.

Damak tadına çok itimat ettiren ünlü gurme Reha Arar’ın da etkilendiği yöresel yemekler, imza gününde kitap kadar ilgi çekti.

Yorum Yazın