0Yorum

Başkent'i Aydınlatanlar

         Ecevit hükümetinin krizle karşılaştığı zamanlar benim emekli olup bambaşka bir hayata geçişimin ilk günleridir. Krizlerden oldum olası hiç korkmam. Çünkü korkunun ecele faydası yoktur. Krizler zaten dip noktalarıdır. Pentatlon sporu yapan gençler çok iyi bilirler, en zor engel olarak kabul edilen İtalyan çukurundan çıkmanın tek yolu dipten kuvvet almaktır.

         Son bir yıldır Ankara’nın gündemine damgasını vuran su sorunu kadar önemli bir sorun da birkaç yıl öncesine kadar Ankara’nın her an karanlıkta kalma korkusu idi. Bir gün berberde karşılaştığım ünlü MİMAG firmasının patronu ve Baymina’nın yönetim kurulu başkan yardımcısı Emin Şengil beyefendi ile sohbet ederken durumun ne kadar ciddi olduğunu anlamıştım. Mevcut üretilen enerjinin Ankara’nın gereksinimine yanıt veremediği apaçık ortadaydı. Jeneratörü olmayan bir balık lokantasının yaşayacağı felaketi siz düşünün! 

JEAN VENTURINI’NİN TÜRKİYE SEVGİSİ

         Anayasa kitapçığının eski Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından fırlatılmasıyla milad kabul edilen kriz ürkek kuşlar gibi tüm yabancı sermayeyi ürküttü ve ülkeden kaçırdı. Ama Türkiye’ye inananlar ve güvenenler vardı. Türkiye’nin en kötü günlerinde Türk dostu Venturini, SUEZ firmasının Baymina’ya ortak olmasını ve 500 milyon USD yatırım yapılmasını sağladı.

         SUEZ firması 19. yüzyılda Süveyş Kanalını inşa eden ve ismini de oradan alan 300 bin çalışanı olup yılda 50 milyar euro ciro yapan dünya devi bir firmadır.

         Baymina 770 MW gücünde kombine çevrim doğal gaz santralidir. SUEZ ve MİMAG ortaklığı bir kuruluş olup Ankara’ya 30 km mesafede bulunan Malıköy’dedir. 2003 yılından beri elektrik üreten santral Ankara’nın toplam elektrik üretimine denk gelen 5,5 milyar kilowatt-saat elektrik üretmektedir.

         Dünya devi ekibin kaptanı Jean Venturini’dir; Türkiye’deki gurur kaynakları ve takım arkadaşları Emin Şengil ise Mimag firmasının yönetim kurulu başkanlığını yürütmekte ve aynı zamanda Baymina yönetim kurulu başkan yardımcılığı görevinde bulunmaktadır. Mimag icra kurulu üyesi İskender Çoygun ve Baymina genel müdür yardımcısı Mustafa Tokgöz dev takımın joker oyuncularıdır.

         Türk dostu ve Türkiye hayranı Jean o yıllarda başta Trilye olmak üzere pek çok restorana destek olurcasına her akşam dışarıda gruplar halinde yemek yemişlerdir. Belki de hiç farkında olmadan hizmet sektörüne de önemli ölçüde katkıda bulunmuşlardır.        

NOSTALJİ ZİYARETİ

         Mr. Venturini Belçika’nın başkenti Brüksel’de yaşamaktadır. Şu anda emekli olmuştur. Karadeniz’in kalkanını, Türk şaraplarını çok sever. Geçen hafta Mimag’taki dostlarını ve Ankara’yı çok özlediği için sadece hasret gidermek, anılarını tazelemek için geldi.

         Hayatta kazananların daima kaybedenlerin yapmak istemediğini yapanlardan çıktığını her zaman anımsamak gerekir. Zorluklar ne kadar büyük olursa onların altından kalkmakla erişilecek ihtişam da o derece parlak olur. Usta kaptanlar maharetlerini ve saygınlıklarını atlatmış oldukları fırtınalarla elde etmişlerdir.

         Baymina kaptanı Jean Venturini ve Mimag kaptanı Emin Şengil mürettebatın en kuvvetli kurmaylarıyla fırtınalı denizden limana girmenin mutluluğunu geçen hafta Trilye’de yaşadılar. Çok duygusal geçen yemekte benim bile gözlerim doldu. Ankara ve Türkiye onları hiçbir zaman unutmayacaktır. İyi pazarlar.

Yorum Yazın