2Yorum

Başarının İnceliklerini Bilenler

 

Northwestern Üniversitesi’nde Kellog Business School’da İş İdaresi Yüksek Lisans öğrencileri ile Zaman Yönetimi dersinin hocası olan Profesör sınıfa girer ve dünyanın en seçkin öğrencilerini kısa bir süre süzdükten sonra: “Bugün zaman yönetimi konusunda deneyle karışık bir sınav yapacağız” der. Kürsüye gider ve kürsünün altından büyük bir kavanoz çıkarır. Ardından yine kürsünün altından yumruk büyüklüğünde bir miktar taş çıkarır. Taşları özenle kavanozun içine yerleştirir. Kavanozun daha başka taş alamayacağından emin olduktan sonra öğrencilere döner ve: “Bu kavanoz doldu mu?” diye sorar. Öğrenciler hep bir ağızdan: “Doldu,” diye cevaplarlar. Profesör, “Öyle mi?” der ve kürsünün altına eğilerek bir kova dolusu mıcır çıkarır. Mıcırı kavanozun içine yavaş yavaş boşaltır. Kavanozu sallayarak mıcırın taşların arasını doldurmasını sağlar. Öğrencilere tekrar dönerek, “Bu kavanoz doldu mu?” der. Öğrencilerden birisi: “Galiba dolmadı,” diye cevap verir. “Doğru,” der Profesör. Kürsünün altına tekrar eğilir ve bir kova kum alır. Kumu yavaşça dökerken bir yandan da kavanozu hafif hafif sarsarak kum taneciklerinin mıcırların arasına girmesini sağlar. Öğrencilere tekrar aynı soruyu sorar: “Bu kavanoz doldu mu?” Tüm sınıf hep bir ağızdan: “Hayır,” diye bağırırlar. “Güzel,” der Profesör. Kürsünün altına bir kez daha eğilir, bir sürahi su alır, kavanozu ağzına kadar doldurur. Öğrencilerine dönerek, “Bu deneyin amacı neydi?” diye sorar. Uyanık bir öğrenci hemen cevap verir: “Zamanımız ne kadar dolu görünürse görünsün, ayırabileceğimiz zaman mutlaka vardır.” “Hayır,” der Profesör. “Bu deneyin anlatmak istediği asıl gerçek, eğer büyük taşları baştan yerleştirmezseniz küçükler girdikten sonra büyükleri hiçbir zaman kavanozun içine yerleştiremezsiniz gerçeğidir.” Öğrenciler şaşkınlık içinde birbirlerine bakarken Profesör devam eder: “Hayatınızdaki büyük taşlar nelerdir? Çocuklarınız, sevdikleriniz, eşleriniz, arkadaşlarınız, hayalleriniz, sağlığınız, bir eser yaratmak ya da başkalarına yararlı olmak. Büyük taşlarınız belki bunlardan biri, belki birkaç tanesi, belki de hepsi. Büyük taşlarınızın hangileri olduğuna iyi karar verin. Bilin ki büyük taşlarınızı kavanoza ilk olarak yerleştirmezseniz bir daha hiçbir zaman koyamazsınız. Ne kendinize, ne çalıştığınız işyerinize ne de ülkenize faydalı olabilirsiniz. Bu da iyi bir işadamı, gerçekte de iyi bir adam olamayacağınızı gösterir.” Necati Yağcı, hayatındaki büyük taşları çok büyük bir titizlikle yerlerine oturtan daha sonra da koyduğu hedeflere ulaşan çok değerli bir işadamıdır.

ÇOK FARKLI BAKIŞ

Zafer İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür’ü Necati Yağcı, son yıllarda tanıdığım en geniş vizyonlu insanlardan biridir. Olaylara baktığı perspektif onu çok farklı ve özel bir konuma getirmiştir. O daima geleceği oluşturur ve yaratır. Boşa harcadığı zaman yoktur çünkü boş vakitlerinde bile bir hamle ya da iki hamle sonraki işlerle ilgili beyin jimnastiği yapar.

ULUSLARARASI DENEYİM

Zafer İnşaat, onun ve ekibinin yarattığı müstesna bir firmadır. Yüksek yönetim kalitesi, iç çalışma disiplini, genç ve dinamik yapısı, uluslararası tecrübesi, yaptığı ultra kaliteli işler onları bu arenada zirveye taşımıştır. İnsanların beklentisinin daha da ötesine giden Necati Bey, tüm sorunlara her zaman çözüm üreten bir perspektife sahiptir. Uluslararası mühendislik dergisi Engineering News Record (ENR) tarafından hazırlanan “Dünyanın En Büyük 250 Firması” arasında seçilmenin zafer sarhoşu olmayan Necati Bey, o günden sonra başarılarını daha da arttırmıştır.

DÜNYANIN GÜVENDİĞİ İNSAN

Anadolu’nun bağrından kopup dürüstlüğüyle, günübirlikçi olmayan mantığıyla, dünya devi ülkelerin çok özel inşaatlarını yaptırdığı Zafer İnşaat verimliliği ve kaliteyi her zaman ön planda tutmayı bilmiştir. İnsanlığın ilk yerleşim ve uygarlık merkezi Anadolu’nun mühendisinin, işçisinin neler yapabileceğini tüm dünyaya gösteren Necati Bey, çalıştığı ülkelerin tüm değerlerine saygılı, onların yerel iş gücü ve yerel malzemesini uyum içinde kullanmayı her zaman bilmiştir. Ülkesinin stratejik önemini ve potansiyelini çok iyi değerlendiren Necati Yağcı, Türkiye’nin önemli bir lojistik destek merkezi olarak konumunun iyi değerlendirildiğinde çok iyi bir gelecek vaat ettiğine de yürekten inanan, kalbi ülkesi için atan, mütevazılığı hiç değişmeyen örnek bir insandır. İnsanlara yaklaşımı, verdiği değer, sevgi katsayısının artmasında önemli bir rol oynar. Yurtdışında büyük projeleri tamamlayıp ülkemize dövizler kazandıran Zafer İnşaat, kazanımlarını yatırıma dönüştürüp, özellikle finans, turizm, ithalat-ihracat sektörlerinde istihdam yaratmaktadır. Necati Bey, bu faaliyetlerini 2004 yılına kadar Zafer İnşaat öncülüğünde yürütürken 2004 yılından itibaren ZAF Grubu’nun üst yapısı altında topladı. Son 10 yılda 60’dan fazla projeyle 18 ülkede çok özel yapılara imza atan Zafer İnşaat ekibi ve Necati Bey çok önemli projelerde ülkelerin aklına ilk olarak gelen nadir isimlerden birisidir.

MARDİN’DEN TÜM DÜNYAYA

Mardin’de doğup, ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra iş hayatına atılan Necati Bey, Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi olup, memleketiyle de bağlarını hiç koparmamıştır. Maddi değerlere önem vermeyen, iş ve özel hayatında hep kaliteyi arayan, kalitenin daima yanında olan Yağcı, Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı’nın da Yönetim Kurulu Üyesi’dir. Sosyal sorumluluk projelerindeki öncülüğü, hayırsever bir insan olarak anılması onu farklı kılan özelliklerinden sadece birisidir. Yabancı ülkelerde tamamladığı projeleri anlatmak sayfalara sığmaz. Ama dünya çok küçük, hemen duyuluyor güzel eserler ve güzel insanların varlığı. Çok da hoş geliyor kulağınıza tanımadığınız bir yabancının ülkenizin insanı ile ilgili güzel şeyler konuşması. Hayatında varlıklı olmaktan ziyade var olmayı hedeflemiş bir insandır Necati Bey. Çok dolu, çok donanımlı, genel kültürlü, çok okuyan, çok gezen bir yapısı vardır. Anadolu, dünyaya örnek olacak sayısız değerler yetiştirmiştir. Bu topraklarda aradığınız her şey vardır. Yeter ki sistemli, inançlı çalışılsın. Necati Yağcı Anadolu’dan dünyaya açılan özel değerlerden birisidir. Necati Bey ile ilgili o kadar çok güzel ve akıcı özellikler var ki benim de yazım su gibi aktı alkışlanacak başarıları anlatırken. Bizim hayattaki başlıca işimiz donuk, belli belirsiz şekilde uzaklarda bulunanları görmeye çalışmak değil, gözümüzün önünde apaçık duran şey için ne yapacağımızdır.

Yorum Yazın