0Yorum

Başarı İnsanı Yaşlandırmaz

 

         Üç yıl önce Bodrum’da yeni açılan muhteşem Kempinski Hotel Barbaros Bay’e eski bir dostumun daveti üzerine gitmiştim. Yurt içi ve yurt dışından pek çok ünlü ismi görebildiğiniz tesiste çok güzel bir kapalı yüzme havuzu da bulunuyordu. Havuzda saatlerce yüzen bir kişi dikkatimi çekmişti. Evet o tanıdık sima Moskova’daki Rus rehberlerin dünyanın her yerinden gelen turistlere, şehrin muazzam binalarını tanıtırken dikte ettirircesine anlattıkları, Enka Holding’in patronu Şarık Tara idi. Her gün gençlere taş çıkartırcasına spor yapan Şarık Bey’le yakından tanışıp dehasa işleri nasıl yaptığına dair deneyimlerini dinlemeyi çok arzu etmiştim ama yılların yorgunluğunu bir tatil beldesinde atmaya çalıştığını hissettiğim için rahatsızlık vermek istememiştim. Ama geçen hafta sevgili dostum Mustafa Gerçek Bey bize sürpriz yaparak Şarık Tara’yı, damadını ve yakın dostlarını Trilye’de bir araya getirdi.

         İnşaat sektörünün duayeni olarak anılan Şarık Tara, 1930’da Makedonya’nın Üsküp şehrinde doğmuş ve 12 yıl sonra Türkiye’de Şişli Terakki Lisesi’nde orta öğrenimini tamamlamış, İTÜ İnşaat Fakültesi’ni bitirdikten sonra Enka Kollektif şirketini kurarak müteahhitlik faaliyetlerine başlamış.

SADE ve BABACAN

         Trilye’ye geldiği akşam babacan tavırlarıyla dikkat çeken Şarık Bey annesinin ismiyle eşim Mahmure’nin isminin aynı olduğunu öğrenince derin bir sohbete başladı. Mahmure ismini çok seven Şarık Bey, annesinden öğrendiği ve kendisinin de yorumlarını kattığı çok güzel balık çorbası tariflerini bizimle paylaştı.

         Şarık Tara kız kardeşinin eşi ve okul arkadaşı Sadi Gülçelik ile birlikte, eniştenin ilk hecesi “en” ile kayınbiraderin ilk hecesi “ka”yı bir araya getirip şirketlerine Enka adını koyarlar. Türkiye ekonomisine gerek iç pazar ve istihdam yönünde gerekse döviz girdileri bakımından büyük bir katkıda bulunan Enka Holding, son yıllarda yurt dışında çok sayıda taahhüt işi almış ve dünyanın sayılı şirketleri arasına bir Türk şirketinin girmesini sağlamıştır.

         Kuleli Askeri Lisesi’ndeki öğrenciliğimde boğaza bakan koğuşumda bir inci gibi gözüken Boğaziçi Köprüsü’nün yapılışını adım adım izlerdim. Enka’nın yaptığı müthiş bir eser olan Ortaköy kavşağı ise zamanın mühendislik harikasıydı. Dünyanın pek çok ülkesinde hele hele Moskova’da Enka’nın yaptığı eserler uzun yıllar bizlere gurur kaynağı olacaktır. Bugün “Enka ekolünden geliyorum” diye övünen pek çok yabancı mühendis ve işadamı da var. Rusya’daki bazı şirketler için “Enka ekolünden geliyorum” demek bir ayrıcalıktır.

ENKA ONURSAL BAŞKANI

          56 yaşında işlerini oğlu Sinan Tara’ya devreden Şarık Bey Japon İmparatoru Nişanı, pek çok üniversiteden fahri doktoralar gibi sayısız ödül sahibidir. İş hayatında teknoloji ve yönetim ikilisine çok önem veren ve en ileri teknolojileri kullanarak şirketlerinin dünya piyasalarında saygınlık kazanmasını sağlayan Tara, dünyanın sayılı zenginleri arasında gösterilmektedir. Deneyimlerden ziyade yeniliklere adapte olamadıktan sonra tecrübenin hiçbir işe yaramayacağını sık sık dile getiren Şarık Bey, bu yönüyle çok büyük başarılara imza atmıştır.

         Eğer bir gün yolunuz Moskova’ya düşerse Şarık Tara’yı daha iyi anlayacak, Türkiye’nin ne insanlar yetiştirdiğini büyük bir mutlulukla görecek ve inanılmaz duygular içerisinde olacaksınızdır. Bazı şeyler anlatılmaz yaşanır. Yazımın başlangıcında anlattığım gibi tur otobüsünün içinde bir Rus rehberin Moskova’yı tanıtırken anlattığı eserlerin çok önemli bir bölümünün bir Türk firması tarafından yapıldığını işitmek müthiş duygu.

         Şansa bir hayli inanan Şarık Tara’nın zamanın Rusya Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Oleg Davidoff ile de güzel bir anısı var.   Davidoff’un Libya’da Enka’nın şantiyesinin yakınlarında arabasının bozulmuş olması, mühendislerinin onunla ilgilenip ikramda bulunması ve araba tahsis etmesi yıllar sonra büyük bir şans kapısı olarak kendilerine açılmasını sağlamış. Ama unutmayın ki şans her zaman hazır kafalara konar.

         Bir engelle bir fırsat arasındaki fark nedir biliyor musunuz? Ona karşı olan tutumunuz. Her fırsatın bir zorluğu ve her zorluğun bir fırsatı vardır. İyi pazarlar.

Yorum Yazın