0Yorum

Ankara Sürekli Gelişiyor

          Atatürk başarılı bir kıta subayı olmasına rağmen çok sosyal bir liderdi. Cumhuriyeti kurduktan sonra Ankara’ya gelen yabancı büyükelçilerle sık sık bir araya gelir, balolar düzenlerdi. Ankara’da yabancı konuklarını ağırlayacağı bir restoran olmayışına üzülüyordu. Karpiç ve Süreyya onun teşvikleriyle Ankara’da varlıklarını gösterdiler.

         12 Eylül’de Kenan Paşa’nın hükümeti zam icraatı yapmak üzereyken Kenan Evren’in sektöre darbe vuran talihsiz bir konuşması olmuş ve “Benim maaşım bir aşçı maaşı kadar değil” açıklamasında bulunmuştu. Kastettiği aşçılar zincir otellerin beş yıldızlı çok özel yetenekli mutfak şefleriydi. Dünyanın her yerinde standart böyledir.

         Son 10 yılda Türkiye’nin her yerinde hizmet sektörü, restoran, kafe ve otel işletmeciliği popüler oldu ve süratle gelişti. Ankara da bu hızlı gelişimden en çok nasibini alan bir il oldu. Bu sektöre gönül vermiş birisi olarak gelişmelerden en çok hoşnut olan benim. Birbirinden güzel restoranlar Ankara’yı sarmış durumda. Ankara’da yeme içme kalitesinin çıtası yükseldi.

         2002 yılında Ankara’da faaliyetlerine başlayan Gastronomi Birliği Rötisörler Zinciri Derneği 762 yıllık bir dernektir. 1248 yılında kurulan dernek, 1789 yılında Fransız İhtilali sırasında diğer derneklerle birlikte kapatılmıştır. 1950 yılında tekrar faaliyete geçmiştir. 70’den fazla ülkede faaliyet gösteren derneğin Ankara’daki kurucuları Metin Mörfi Menahem, Oğul Türkkan, Sarp Evliyagil, Selçuk Börekçi, Tiğin Sertcan, Yasemin Köksal, Teoman Seyithanoğlu gibi önde gelen isimler olmuştur. Her ay ayrı bir restoranda yemek düzenlenmektedir. Menüde yaratıcı yemekler ön plana çıkmaktadır. Gastronomiye gönül vermiş insanların, herhangi bir kar amacı gütmeden, mutfak sanatlarını, şarap bilgisini ve sofra adabını geliştirmek amacıyla bir araya gelmesini sağlayan dernek, sektördeki eğitim ve yeteneklerin teşviğini ve o şehirdeki yeme içme çıtasının yükselmesini sağlıyor.

SU, TUZ, KARABİBER YASAK

          Bu yılın ilk yemeği Trilye Restoran’da yapıldı. Türkiye’de dördüncü kez Rötisör yemeği faaliyeti gerçekleştiren Trilye bir rekora da imza atmış oldu. 62 kişilik yemekte aynı anda ritüellere uyularak servis yapıldı. Restoranın yemek lezzetine mutlak inanç olduğu için sofrada tuz ve karabiber takımları kullanılmadı. Şarap ile su karıştırılmasın diye su ayrıca servis edildi. Şaraptan alınan zevki su azaltır. Su sadece susuzluğu giderir, o nedenle su servisi yapılması istenmemelidir. Yemek sırasında cep telefonları kapalı tutuldu. Her yemek ile ayrı şarap sunuldu. Yemek öncesi kokteylde ise tek tip şampanya ikram edildi. Kokteyl menüsünde balık restoranı ürünlerine sadık kalınarak balık pastırma, aterina balığı, mürdüm erikli ahtapot, istiridye, tarak ve kral yengeç ikram edildi.

         8 yıl önce verdiğimiz ilk yemekte salonun yarısı boş kalmıştı. Üye sayısı azdı. 11 Ekim Pazartesi günkü yemeği ilan eder etmez kapasitemiz doldu, inanılmaz ilgi ve talep gördü. Ankara nereden nerelere geldi. Ankara’da iyi şeyler oluyor. Siz de haftaya kadar güzelliklerle kalın. İyi pazarlar.

Yorum Yazın