0Yorum

Ankara'nın Efsane İsimleri

Kanuni Sultan Süleyman, avlanırken yağmura yakalanmış. Sırılsıklam ıslanıp soğuktan titremeye başlamış ve dağda önüne çıkan ilk kulübeye sığınmış.

Kulübenin sahibi, konuklarına güzel bir çoban ateşi yakmış. Padişah ateşin karşısına geçmiş ve biraz kendisini toparlayınca:

“Bu ateş yüz altına değer,” demiş.

Bir müddet sonra elbiseleri kurumuş. Kulübeden çıkarken köylüye birkaç altın uzatmış. Padişahı tanımayan ama misafirlerinin önemli kişiler olduğunu anlayan köylü:

“Demin ateşe yüz altın biçmiştiniz beyim” demiş. “Bana bu ateşin parasını verin yeter.”

Padişah, çıkarıp yüz altın vermiş, ‘ateş pahası’ deyimi bu hadiseden sonra kullanılır olmuş.

Yüksel Erimtan’ı Trilye’nin ilk açıldığı günlerde tanıdım. Kıymetli deniz ürünlerinden lüfer, kalkan gibi mevsim balıklarını tercih eden, insanların emeklerinin karşılığını takdir eden yapısıyla saygı duyduğum değerli bir insan olarak hafızama kazınmıştır.

SANATA DÜŞKÜN

Sanata, sanatçılara, sanatsal kuruluşlara ve faaliyetlere desteği ve ilgisiyle tanınan Yüksel Erimtan, başkentimizin ve Türkiye’nin çok değerli işadamlarından biridir.

Deniz ürünlerine de oldukça düşkün olan Erimtan’ı bir gece dünyanın en ünlü çellisti Natalia Gutman’ı Trilye’de konuk ederken ya da konser salonlarının en ön sıralarında izleyici olarak görebilirsiniz.

Doğaya ve çevrenin korunmasına karşı özel ilgisiyle çok yönlü ve renkli bir kişiliğe sahip olan Yüksel Erimtan, Türkiye’de inşaat sektöründe ilklerin öncülüğünü yapanlardandır.

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat bölümünü bitirdikten sonra dalında yaratıcı çalışmalarına devam eden Erimtan’ın Gama Endüstri Tesisleri İmalat A.Ş. ile birlikte santraller, rafineriler, petrokimya tesisleri, çimento fabrikaları, boru hatları ve barajlar gibi projelerin uzmanlaşması konusunda büyük adımların atılmasında emeği olmuştur.

Yönetim Kurulu Başkanlığı ve Murahhas Üyeliğini yaptığı Gama grubu ile pek çok ilklere imza atmıştır. Türkiye’nin ilk yüksek basınçlı boru hattı, ilk ön gerilimli beton imal eden fabrikası, inşaat sektöründeki ilk yabancı ortaklıklar (ABD ve Çekoslovakya gibi), Mersin Soda Tesisi, ilk büyük endüstriyel anahtar teslim montaj projesi, İran’da ilk yurt dışı hizmetlerinden buhar üretim tesisi, Türkiye’nin ilk büyük BOT projesi (Birecik HES) gibi. Durmak bilmeyen bir çalışma azmi, dürüstlüğü, kendi ismiyle bile marka yapmıştır Yüksel Erimtan’ı.

Yıllar önce bir pazar akşamı eski Ankara Belediye Başkanı merhum Ali Dinçer ile Trilye’de sohbet ediyorduk. Yüksel Erimtan’ın restoranda olduğunu fark etmeyen Ali Bey, Erimtan ayrılırken “Süreyya Bey o giden Yüksel Ağabey değil mi?” diye sordu. “Evet, isterseniz haber vereyim burada olduğunuzu söyleyeyim” dedim. “Hayır olmaz, biz Yüksel Ağabeyin yanına gideriz” dedi ve masadan fırladı Yüksel Bey’e sarıldı.

BAŞKENT’E MÜZE KAZANDIRDI

Ankara’nın tarihi Kale bölgesinde 2015 yılında açtığı Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, başkent turizmine büyük bir değer katmıştır. Bin bir emekle yapılan bu muhteşem müze, gelecek nesillere yakın tarih ve sanatla ilgili ışık tutacaktır.

Yaptığı düzgün işlerle arkasında böyle saygınlık bırakan Yüksel Bey, oldukça mütevazı bir insandır.

Yönetim Kurulu Başkanlığı ve CEO’luğunu yaptığı EMT Erimtan Müşavirlik Taahhüt Ticaret A.Ş. Türkiye’de olduğu kadar Azerbaycan’da ve Rusya’da da tamamlamış olduğu işlerle oldukça güvenilir ve saygın bir isim olmuştur.

İnsanlara yardım edip elinden tutmaya çalışan Yüksel Bey’in en büyük destekçisi zarif eşi Nurdan Hanım’dır.

Başarılı bir insanı tanımlarken şu dizeler bize yardımcı olacaktır sanırım.

Kim iyi yaşayıp fazla sevildiyse,

Kim zeki insanların saygısını kazandıysa,

Bir sanat eserine sahip çıkıp insanlara örnek bir ruh üstünlüğü yarattıysa,

Kim dünyayı bulduğundan daha iyi bir şekilde bırakabildiyse,

Kim başkalarında en iyiyi arayıp onlara kendinde olan en iyiyi verebildiyse,

Kimin hayatı insanlara ilham veriyorsa,

Kimin izleri ardından şükranla ilerliyorsa işte o kişi çok başarılı olmuştur.

Yüksel Erimtan gibi kişilerin çoğalması dileğiyle. İyi pazarlar diliyor ve önümüzde haftaki 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü şimdiden kutluyorum. 

 

 

 

Yorum Yazın