0Yorum

Pekmezli Kabak Tatlısı

BALKABAKLARI

Çoğunluğunun kabuğu ve eti sarı ya da kırmızı renkte olan balkabakları kış aylarında tüketilir. Balkabağından çorbalar, püreler, gratenler, sufleler, tartlar, turtalar ve pastalar yapılır. Yeşil ve uzun olan dolmalık kabak bir yaz sebzesidir ama artık her mevsimde bulmak kolay. Bazı kabaklar sadece dekoratif amaçlı kullanılır.

CADILAR BAYRAMININ SİMGESİ

31 Ekimde özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’da çocuklar kılık değiştirip başlarına süslü kabakları geçirerek kapı kapı dolaşıp şeker toplarlar. Balkabaklarının içini oyup bir yılbaşı akşamı balkabağı çorbasını servis edebilirsiniz. Temizlediğiniz kabağın çekirdeklerini kurutup kabak çekirdeği olarak tüketebilirsiniz. Püre haline getirip bir fincana yerleştirip dondurma ekleyebilirsiniz. Dondurmalı kabak püresi evde yapımı çok kolay ve keşfedilmeyen bir lezzettir. Balkabağından graten yapabilirsiniz. Kabuklarını soyduğunuz balkabağını 4-5 dakika tuzlu suda bekletin. Süzün ve kurulayın. Tereyağı sürülmüş graten kabına yayın ve üzerine rendelenmiş peynir serpin. Eritilmiş tereyağı gezdirin ve orta ısıdaki fırına atın. Peynir eriyince fırından çıkarın.

Ama pekmezli kabak tatlısı da çok ayrı bir lezzettir, bu hafta kapsamlı tarifimiz pekmezli kabak tatlısı.

Malzemeler

  • Büyük bir balkabağının yarısı
  • 1 su bardağı su
  • 750 gr. toz şeker
  • 200 gr. ceviz içi
  • 1 su bardağı pekmez

Yapılışı

Kabağı dört eşit parçaya ayırın. Lifli ve çekirdekli kısımlarını bıçak yardımıyla iyice temizleyin. Kestiğiniz parçaları yaklaşık 10 cm. uzunluğunda ve 4 cm. eninde porsiyonlar haline getirin. Dışındaki kalın kabukları yeşil ve sert kısım hiç kalmayacak şekilde kesip atın.

Ayıkladığınız kabak dilimlerini yıkayıp geniş tabanlı bir tencereye yerleştirin. Üstüne önce suyu sonra şekerin tümünü serperek dökün. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte pişirmeye bırakın. Şurup koyulaşıp köpürmeye başlayınca ateşten alın.

Soğuyunca üzerine pekmezi dökün ve çekilmiş ceviz içini serpiştirin. Afiyet olsun.

 

Yorum Yazın