0Yorum

Orkinos Karpaçyo

DENİZLERİN CÜSSELİ BALIĞI ORKİNOS 

       Pek çok türü bulunan orkinos balıkları üç kilogramdan dokuz yüz elli kilograma kadar olan ağırlıkları ve beş-altı metreye ulaşan boyları ile denizlerde ayrı bir hava estirirler. Çok hızlı yüzebilen orkinoslar küçük balık sürülerine rast gelirlerse hiç affetmezler. Ellerinden kaçanlar havaya fırlayıp kurtulduklarını zannederler ancak onları da sürüyü havadan takip eden martılar midelerine indirirler. Zarganalar, kolyoslar, uskumrular, hamsiler hep bu küçük balık sürülerinin baş aktörleridir.

         Siyah gözlü tombul balık orkinosun vücudundaki kan miktarı yüksek olduğundan kırmızı etli bir balıktır. Halk dilinde tombil, tombili veya tombilika diye adlandırılan küçük ton balıkları suşinin ham maddesidir. Orkinos, Japonların çiğ olarak tükettikleri ve onlar için vazgeçilmez olan bir balıktır.

       Dünyada giderek azaldığı için avlanma kotası konmuştur. Açık denizlerde yakalanan orkinoslar yağsız olduklarından çiftliklere bırakılırlar ve birkaç ay beslenip yağlandırıldıktan sonra Japonya’ya ihraç edilirler.

ORKİNOS KARPAÇYO

Malzemeler:

  • 15-20 kilogramlık bir orkinostan çıkarılmış filetolar
  • 2 demet roka
  • 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı balzamik sirke
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı tuz

 

Yapılışı:

         Orkinos balığını temizledikten sonra takozlar halinde keselim. Buzdolabının derin dondurucu bölümünde iki gün beklettikten sonra çıkarıp pastırma makinasını 3 numaraya ayarlayıp dilimleyelim. Zeytinyağı, sirke, şeker ve tuzu bir kabın içinde çırpma teliyle çırparak sos hazırlayalım. Orkinos dilimlerini bu sosun içine 10 dakika yatıralım. İnce ince kıydığımız roka parçacıklarını servis yapacağımız tabağın tabanına yerleştirip üzerine orkinos dilimlerini koyalım. Taze çekilmiş karabiberi serpiştirip servis yapalım. Afiyet olsun.

Yorum Yazın