0Yorum

Kaymaklı Ayva Tatlısı

ŞİFA MEYVESİ : AYVA 

                   Hatırlar mısınız çocukluğumuzda büyüklerimiz bu yıl kış çok sert geçecek çünkü ayva çok bol gibi sözler söylerdi.

                   Ayva çok uzun çağlardan beri bilinen ve tarihsel geçmişi olan meyvelerdendir. Ekim, kasım, aralık aylarında marketlerde bol bol ayva görürsünüz. Dayanıklı bir meyve türü olan ayvayı plastik torbada buzdolabında iki ay kadar uzun bir süre saklayabilirsiniz.

                   Türkiye ayva üretiminde dünyada birinci sıradadır. Restoranda ne zaman o güzel ayva tatlısını yabancılara ikram etsek, hemen meyvenin kendisini görmek isterler, biz de yaprağıyla birlikte bir tabağa yerleştridiğimiz ayvayı meraklı yabancılara tanıtırız. Ayvanın yaprakları boya ve kozmetik sanayiinde, çekirdeği de şampuan ve saç parlatıcısı yapımında kullanılır.

                   Tanrının insanlara lütfettiği nadide meyvelerden olan ayva şişmanlığa karşı yapılan diyetlerde de başrollerde yer alır. Alternatif tıpta yapraklarının sayısız yararları olduğu söylenir, suyunun içilmesiyle de ishalin durduğuna dair güçlü deneyimler olduğu anlatılır.

EŞME AYVASI ÇOK ÜNLÜ 

                   Çok nefis bir lezzete sahip olan Eşme ayvası en çok tercih edilenidir. Et dokusu gevşek, az aromalı olan bu ayva türü  mayhoş ve suludur. Yerken boğuculuğu yoktur.

                   Öğrencilik yıllarımızda okul önlerinde seyyar satıcıların arabalarında tane ile satın aldığımız tüylü ekmek ayvalarını yıllar geçse de unutmak mümkün değil.

KAYMAKLI AYVA TATLISI 

Malzemeler  :

  •          5 adet orta boy ayva
  •          1 kg. toz şeker
  •          1 limonun suyu
  •          3 adet karanfil
  •          5 su bardağı su
  •          2 adet ekşi elma
  •          250 gram kaymak

 

Hazırlanışı    :

                   Ayvaların kabuklarını soyup uzunlamasına ortadan ikiye ayırın. Çekirdeklerini çıkartın. Büyük bir tepsiye ayvaları yerleştirin. Elmaların kabuklarını soyun, ayvaların üzerine serpiştirin. Hepsinin üzerine şekeri serpin. Suyu, limonun suyunu ayva çekirdeklerini ve karanfilleri tepsiye ilave edin. Tepsinin üzerini yağlı kağıtla örtün. Ateş üzerinde ağır ağır kaynamaya bırakın. Ayvalar yumuşamayıp, şurup koyulaşıncaya ve kendi suyuyla kalıncaya kadar kaynatın. Soğuyunca üzerine kaymak koyarak servis yapın.

Afiyet olsun.

Yorum Yazın