0Yorum

Lakerda Nasıl Yapılır

BALIKTAN LOKUM YAPMA SANATI 

                        Balık mezelerinin vazgeçilmezi olan lakerda yüksek gastronomik değere sahip, sadece bize özgü bir deniz ürünüdür. Yabancıların lakerdaya olan ilgisi gün geçtikçe artmaktadır. Umarım Japonlar veya Uzakdoğulular keşfetmezler ve soya ile sunup bu enfes ürüne sahip çıkmazlar. Tuz ile yapılan ama tuzsuz olan lakerdaya suşinin oryantali gibi isimler takılmaya başlandı bile. Türk mezeleri sayılmaya kalkılsa, ağzının tadını bilen kişiler mutlaka lakerdayı ön sıralarda anarlar. 

LAKERDANIN İYİSİ 

                        Son zamanlarda torik ( palamutun büyüğü ) bir hayli azaldı. Küçük palamutlardan yapılan lakerdalar lezzetsiz oluyor. Bir de iyi lakerda için gösterilen özenin azaldığı hesaba katılırsa bir ah çekip nerede o eski lakerdalar demekten kendimizi alıkoyamayacağız. Bıçağımızın keskin tarafıyla kestiğimizde bıçakta lif lif balık parçaları kalmıyorsa, bıçağımız etin sonuna kadar kolayca ilerliyorsa ideal bir lakerdadır. 

            Kaliteli bir lakerda elde etmek için

            1 ) Kışın en yağlı ve sert torikleri bulmak gerekir.

            2 ) Balığın çok taze olması gerekir.

            3 ) Lodosta yakalanmış balık olmamalı çünkü eti gevşek olur.

            4 ) Yakalanan torik balığı Karadeniz’de veya Boğaz’da yakalanmış olmalı. Kız kulesini geçmemiş olmalı.

        5 ) Yapımında rafine tuz yerine doğal kaya tuzu tercih edilmelidir. Çünkü rafine tuz içindeki kimyasallar nedeniyle erken bozulmaya neden olabilir.

              Lakerdayı yerken zeytinyağı veya limon eklemek yalın tadı bozar. Ama damak zevki renk katmanları gibidir. İsteyen hoşlandığı veya dilediği şekilde yiyebilir.

 

LAKERDA NASIL YAPILIR 

            Malzemeler                            : 

  •                         1 Adet torik balığı
  •                         5 Kg. Kaya tuzu

 

            Yapılışı                                       : 

                        Torik balığının kafa ve kuyruğu kesilir, yüzgeçleri ayrılır. Kesme işleminin ardından balık takoz şeklinde halka halka parçalara bölünür. Buzlu suda 15 dakika beklettikten sonra kanını iyice akıtın, bu işlemi birkaç kez yapın. İliklerini bir çubuk yardımıyla çıkartın. Daha sonra bir tenekenin altına 3 – 4 parmak tuz döşeyin. Üzerine balıkları yerleştirin. Balıkların üzerini tuzla kaplayın. Tenekeyi kapatın ve kapağın üzerine ağırlık yerleştirin. 10 gün sonra tenekeyi açıp tatlı suda yıkayın, daha sonra tuzlu suda  (salamurada ) bekletin. Afiyet olsun. 

 

Yorum Yazın