0Yorum

Yozgat'ta Balık ve Tandır

Türkiye’de balık ihracatının yapıldığı önemli illerden biri Yozgat’tır desem kim inanır? Merakımı gidermek için geçen hafta eşim Mahmure ile Yozgat yollarına düştük.

Kente bir saatlik mesafedeki Çekerek İlçesi sınırları içinde 1998 yılında inşa edilen “Süreyya Bey Barajı”nda dört çeşit balık yaşıyor. Barajın inşaatını yapan mühendislerden Süreyya Bey, trafik kazasında yaşamını yitirince, anısı yaşasın diye ismi verilmiş. Kafeslerde alabalık üreticiliği var. Sazan balığı, çay balığı ve gümüş balığı bol miktarda. Bizim yüzüne bakmadığımız gümüş balığı (aterina) Avrupa ve Kanada’da yemek sofralarını süslüyor. Çerez niyetine tüketilen ve ‘göl çekirdeği’ olarak anılan bu balıktan 680 ton Kanada, Almanya, Fransa ve Hollanda’ya ihraç ediliyor. Bölgeye ekonomik katkı, ülkeye döviz ve insanlara istihdam sağlayan gümüş balığı bozkırın ortasında adeta bir moral kaynağı.

Hiç denizi olmayan Avusturya’da bile balık tüketiminin ülkemize oranla beş kat fazla olduğu düşünülürse Anadolu’da balık üretmek hiç şaşırtıcı olmamalı.

HAMSİYE BENZİYOR

Göllerde ve tatlı sularda yaşayan gümüş balığı 10 – 15 cm’yi geçmez. Kuyruğundan başına kadar gri, parlak çizgiye sahip olduğundan gümüş adını alır. Hamsiden daha ince bir yapıda, kendine özgü lezzeti vardır.

Yozgat Vali Muavini Salih Altun ve Çekerek Kaymakamı Evren Çakır genç, dinamik ve heyecanlılar. Eski devlet memuru zihniyeti taşımayan, kendilerini halka ve ülkenin geleceğine adamış insanlar. Üretimden doğan mutluluk yüzlerine yansımış. Akşam saatlerinde Kadışehri İlçesi’nin Kabalı köyündeki elma bahçeleriyle başlayan tarım projesi dudak uçuklatacak cinsten. Starking ve golden elmaları herhalde dünyanın hiçbir yerinde bu denli lezzetli değildir. Kabalı Meyvecilik Projesi CEO’su Fahrettin Aksakal,       kiraz, çilek ve balık üretimi ile yakında çıtayı iyice yükseltmeye kararlı olduklarını söylüyor.

TESCİLLİ TANDIR

Bozok yaylasının meralarında otlayan kuzular, Yozgat tandırına inanılmaz lezzet veriyor. Tandırda uzmanlaşmış Yozgat, kimse sahip çıkmasın diye coğrafi işaretli ürün başvurusu yapıp tescil ettirmiş. Yere kazılan çukurlara yerleştirilen küplerin içinde eşit ısıyla pişirilen tandırı yemek için bile Yozgat’a gidilir. Şehrin simgesi Zafer Türk Mutfağı’nda damak çatlatan lezzetlerle karşılaştım. Finaldeki incir eritme tatlısı tam bir inovasyon örneği.

Kendisini ülkesinin kalkınmasına adamış Vali Vekili Salih Bey çok şanslı çünkü eski Çankaya Kaymakamı Kadir Çakır, Yozgat’a Vali olarak atandı. Tam bir sinerji oluşacak. Yakında “Pek Çok Ürünün Anavatanı Yozgat” diye karşımıza çıkarsa hiç şaşırmayalım.

Yorum Yazın