0Yorum

Yenilebilir Kozmetikler

Nedense kabuklu deniz ürünlerine hep mesafeli olduk. Bu çok değerli protein kaynaklarının tüketimi bir türlü artmadı. Üretime yeltenenler optimum noktayı yakalayamadıkları için kurtuluşu ihracatta aradılar. Ülkemizde kabuklu deniz ürünlerinin tüketimi gram seviyelerindedir. Çeşitli nedenlerle olağanüstü lezzet içeren bu ürünlerden hep uzak kaldık. Onlara taktığımız isimler bile bizi o leziz yaratıklardan uzak tutmaya yetmiştir. Kabuğu esnek, karın bölgesi gelişmiş, denizde ya da tatlı suda yaşayan, eti çok rağbet gören bir kabuklu çeşididir karides. Dünyanın çeşitli denizlerinde yetiştikleri bölgeye göre renk, boy ve vücut büyüklüklerine göre çeşitli isimler alırlar.

TAZESİ NASIL ANLAŞILIR?

Parlak görünümü, gövdenin az ya da çok kıvrık olması, etinin sertliği ve kabuğunun çıkarılmasının kolaylığı tazeliğine bağlıdır. Kafalarının etrafında siyah noktalar olan karidesleri satın almayın. Türkiye’de İskenderun Körfezi dışında pek büyüklerine rastlanmayan karideslerin okyanuslarda ıstakozu aşan boylarını görmek mümkündür. Marmara Bölgesi’nde özellikle Karabiga ve Tekirdağ yörelerinde pembemsi, küçük boylu ve çok lezzetli bir karides çıkar. Bir zamanlar İstanbul’da ve Marmara’da daha küçük ve rengi kahverengiye çalan “kanal karidesi” olurdu. Akdeniz’de karidesin boyu büyür, rengi bejleşir. Mükemmel lezzete sahip olan İskenderun karidesi ön plana çıkar. Uzak Doğu’da çiğ olarak da tüketilen karideslerin tamamen şeffaf ve küçük olan türüne “teke” denir; tüketilmesi pek tercih edilmez ama harika bir balık yemi olarak kullanılır. Ülkemizde evlerde pişirilmesi çok yaygın olmayan karides, İspanya’da sinemalarda yediğimiz patlamış mısır, leblebi gibi çerez olarak yenilmektedir.

ÇITIR LEZZET

Japonya, Singapur gibi Uzak Doğu ülkelerinde naneli şeker yerine karidesli şeker çok yaygındır. Barlarda içkinin yanında alacağınız kuru yemişte, cipste karides kokusu ve lezzeti alırsanız hiç şaşırmayın. Karidesin en bilinen yeme şekli haşlanmış halidir. Kaynar suyun içine tüm karidesleri atıp üç dakika kadar pişirdikten sonra bir tabağın içine dizip zeytinyağı ve limon sosu döküp üzerini maydanozla süsleyin. Karidesler kilogramına düşen miktara göre numaralandırılır. 1 kilograma 10 adet düşene jumbo denir. En ideali kilogramına 20-25 adet düşenidir ve 3 numara olarak adlandırılır.

Karidesleri pişirmenin bir diğer yöntemi de sote etmektir. Tavaya koyduğunuz tereyağı veya zeytinyağını eritip kafa ve kuyruklarını bırakarak, yüksek ateşte hızla karıştırarak pişirebilirsiniz. İsterseniz 1-2 diş sarımsak, beyaz şarap ve pul biber ilave edebilirsiniz. Karidesleri tamamen kabuklarından temizleyip pişirmeyin, kafa ve kuyruğunu üzerinde bırakın, daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. Izgarada pişirmek de iyi netice verir. Eğer küçük karides kullanacaksanız, bunları çöp şişe dizerek yapmalısınız ki ızgara tellerinden aşağı düşmesin. Ahşap şişleri yarım saat kadar soğuk suda bekletin ki yanmasın. Karidesleri şişlere dizerken birbirlerine sırt sırta değdirin ve aralarının yanmasını önleyin. Ateşle buluşturmadan önce 15-20 dakika bir kabın içinde oluşturduğunuz sızma yağı, 3-4 adet defne yaprağı, 5-6 adet tane karabiberli karışımda bekletin. Salata yapımında kullandığınız gibi, kokteyl olarak da tüketebilirsiniz karidesleri. Yağda, yufkaya sararak kızartıp çıtır çıtır yiyebilirsiniz.

GÜZELLİK İKSİRİ

Karidesin kabuğundaki kitin maddesi tıp alanında kullanıldığı gibi kozmetik sanayinde de kullanılıyor. Kitin, yaraların kapanmasını hızlandırıyor. Ciltte harikalar yaratıyor. Parlak bir cilt, temiz bir yüz güzelliği karides kabuğunun kozmetik sanayinde kullanılmasının sonucu. Karides çiftliklerinin en önemli gelir kaynaklarından birisini kabuklarını satın alan kozmetik firmaları teşkil ediyor. Size basit bir yol göstereyim. Karidesin kabuklarını fırında kavurun, daha sonra robotta çekin ve un haline getirin. Pişirirken beyaz un yerine karides ununa bulayın ve ortalama bir süre sonra cildinizdeki gelişmeleri izleyin. Jumbo dediğimiz irisini de bulduğunuzda aşağıda verdiğim şekilde pişirin ve nirvanaya ulaşın.

Yorum Yazın