0Yorum

Viyana'daki Gururumuz

Dünyanın en iyi yüzücülerinin, yelkencilerinin İsviçre ve Avusturya’dan çıkması ne kadar şaşırtıcı değil mi? Bu ülkelerde deniz yok. Üstelik yıllık kişi başı balık tüketimi de neredeyse bizim dört katımız. O nedenle bu kez Viyana’ya gittiğimde ilk durağım pazarın içindeki balıkçı Nautilus oldu. Elbette ki bu balıkçı da dünya çapında bir üne sahip… Yıllar önce ziyaret ettiğimde Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ve eşi Margit Fischer ile karşılaşmıştım.

Naschmarkt çok canlı bir pazar. Gurme dükkanları ile ünlü. Ama Nautilus Balık Restoranı buranın gözbebeği. Avusturyalıların gündüz ve gece saatlerinde mesken tuttuğu bir yer. Çeşit mebzul, fiyat makul, müdavim gani… Göllerden ve nehirlerden yakalanan balıklar dışında ithal edilen taze deniz ürünleri ve balıklar çeşit çeşit tezgahları dolduruyor.

FAHRİ ELÇİMİZ

Yurt dışına yerleşip küçük birikimleriyle, tırnaklarıyla kazıyarak başarıyı yakalayanlara saygım sonsuz… Onlar gerçekten elçi gibi çalışıp ülkemizi tanıtıyorlar. Nautilus’un sahibi Şabu Topallar da bunlardan biri. Yıllar önce Viyana’ya gelmiş. Dürüstlüğü ve kaliteli hizmeti ile çok seviliyor… Turizm Bakanlığı tanıtım fonu böyle girişimcileri keşfedip desteklemeli.

THY Avusturya eski Müdürü Uçal Dalgıç ve zarif eşi Venüs Hanım damak zevklerine çok güvendiğim kişiler… Bu mekanı yıllar önce önermişlerdi bana, tekrar birlikte gittik. Zamanında Kervansaray Lokantasını da sıkça anlatırdı Uçal Bey. Türk Hava Yolları’na ilk kez catering hizmeti yaptırınca Do & Co üne kavuştu.

İSTİKRARLI MEKAN

Şabu Bey, bir İstanbul beyefendisi. Misafirperver, güler yüzlü, işini çok seven, paylaşmaktan mutlu olan biri. Bu özellikleri tüm çalışanlarına da yansımış. Gittiğim gün kendisi İtalya’daydı. Restoran Müdürü Sorin Spiridon, candan, sevecen tutumuyla Şabu Bey’in yokluğunu hissettirmedi.  

Mutfakta Arda Soyer ve Adnan Türker, vizyonlu, titiz, işini seven, iddialı şefler…  Başlangıç olarak canlı istiridye ile başladık Nautilus’ta. Daha sonra şefin kendi elleriyle servis yaptığı “Peter’ın Tabağı” başlı başına her şeyi anlatıyordu. En altta al dente makarna, üzerinde kalamar, tarak, ahtapot, karides ve kalamar vardı. Hepsi tazeydi… Bisque ile sunduğu langust muhteşemdi. Arda Şef ıstakoz kabuklarından zengin bir sos yapmış, çorba niyetine içilir. Üzerine haşlanmış langustu yerleştirmiş, müthiş bir sonuç. Kral yengeç ve mürekkepli risotto da tam kıvamındaydı…

Yolunuz Viyana’ya düşerse Naschmarkt pazarına ve Nautilus’a mutlaka uğrayın. Vatandaşımız Şabu Bey’in yurt dışında yaptıklarıyla gurur duyacaksınız. Severek tükettiğimiz deniz ürünlerini uzaklarda da aynı lezzette bulunca mutlu olacaksınız…  

Yorum Yazın