0Yorum

Uzaktaki Yakınımız

Geçtiğimiz hafta Ankara’da göze çarpan en önemli etkinliklerden biri Japonya Öz Savunma Kuvvetleri Günü’ydü.

Japonya’nın sempatik Büyükelçisi Akio Miyajima’nın ev sahipliğinde rezidansta düzenlenen davete Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu, Ankara’da görev yapan yabancı misyon temsilcileri, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korgeneral Yavuz Türkgenci, askeri ateşeler, diplomatlar ve gazeteciler katıldı.

Milli Savunma Bakan Yardımcısı Kavaklıoğlu, yaptığı konuşmada “Ülkelerimiz arasındaki uzaklık güçlü dostluk bağlarının kurulmasına engel olmamıştır” dedi. Ertuğrul Fırkateyni’nin 1890’da geçirdiği kazada Japonların çok sayıda Türk denizciyi kurtardığını hatırlatan Kavaklıoğlu; “1987 yılında İran – Irak savaşı sırasında Tahran’da mahsur kalan Japon vatandaşlarının Türk Hava Yolları tarafından tahliye edilmeleri gibi ortak geçmişimizde paylaştıklarımız, iki halk arasındaki dayanışmayı güçlendirerek gerçek bir dostluğa dönüştürmüştür. Japonya ve Türkiye ortak sınırları olmayan birer gönül komşusu olmuştur. 2024 yılında diplomatik ilişkilerimizin 100’üncü yılının kutlanacağı, uzun dönemde de halklarımızın ortak yararı temelinde daha da ileriye taşınacağına inanıyorum” diye belirtti.

KALPLERİMİZ YAKIN

Büyükelçi Miyajima 1 yıl 10 aydır Türkiye’de görev yapmaktan büyük onur duyduğunu belirterek şu ana kadar 30 ili ziyaret ettiğini ve her yerde sıcak karşılandığını anlattı.

İki ülke yetkilileri arasında üst düzey ziyaretlerin işbirliği ve ortaklığı geliştirdiğini aktaran Miyajima, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın G20 Liderler Zirvesi vesilesiyle Japonya’ya yaptığı ziyaretinde ikili ilişkiler açısından taşıdığı öneme işaret etti.

Japonya İmparatoru Naruhito’nun tahta çıkmasıyla ülkede ‘güzel uyum’ anlamına gelen ‘reiwa’ döneminin başladığına dikkat çeken Miyajima, “Böyle bir dönemin ruhuna uygun olarak dostluğumuzu ve ortaklığımızı daha da güçlendirmek için çaba gösteriyorum. Türkiye ve Japonya birbirine uzaktır fakat kalplerimiz yakındır” diyerek sözlerini bitirdi.

Türk yemeklerine oldukça ilgili olan Miyajima geçtiğimiz aylarda Tokyo’ya gittiğinde Japonya’daki gururumuz Mehmet Dikmen’in Burgaz Ada Restoranı’nı ziyaret etmişti.

Japon mutfağından yemeklerin sunulduğu açık büfede en çok karides tempura ilgi gördü. Hilton Oteli’nin uzun yıllardır tanıdığım başarılı yiyecek içecek müdürü Cenan Balcı yemek ve servisle birebir ilgilendi.

Yorum Yazın