0Yorum

Unutulmuş Tatlar

Ali Açıkgül’ü uzun yıllardır tanırım. Ankara’da gastronomi çıtasının yükselmesine ön ayak olmuş ilk şeftir. Arjantin Caddesi’nde mutfak şefliğini yaptığı mekan bir hayli ses getirmiş ve meraklı yatırımcıları harekete geçirmişti.

Ali Şef, Türkiye’nin ilklerini gerçekleştirmesi ile anılıyor. “Chef Ali” markasını yaratıp kendi web sitesini kurarak teknoloji ile mesleğini birleştirdi ve hep daha iyisini kendine hedef seçti.

Yemek kursları programıyla başlayan eğitim tutkusunu Chef Akademi markasını oluşturarak Ankara’nın ilk, Türkiye’nin en iyi aşçılık okulları arasında gösterilen eğitim merkezi haline dönüştürdü. Mesleğe gönül veren gençlerin elinden tutarak yetiştirdiği öğrencilerini Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanına gönderdi.

ÇOCUKLUĞUNUN LEZZETLERİ

Ali Açıkgül çok meraklı bir şef. Dünyayı dolaşıyor, kendini geliştirmek için çaba sarf ediyor. “Ben biliyorum” değil “Öğreniyorum” diyor. San Sebastian’daki seyahatinde çok etkilendiği tatlıları Türkiye’ye getirdi, patentini aldı. Evrensel boyutlara ulaştırdığı mutfak bilgisini paylaştı.

Ancak Ali Şef, “Anadolu lezzet dolu” diyerek “Başkası olma, kendin ol” felsefesine inandığı için doğduğu topraklarda birbirinden lezzetli unutulmuş tatları içeren kitabını yazdı.

MALATYA MUTFAĞI

Cevizi kırmadan içini de kabuk zannedenler var. Halbuki insan beynine benzeyen kuruyemişin faydalarını saymakla bitiremezsiniz.

Malatya mutfağı da kırılmamış ceviz gibi. Ben yıllar öncesinden keşfettim. Siirt’te askeri gazinoda müdürlük yaparken hafta sonları bir hayli yol teperek Malatya mutfağını sadece yörede yapılan eşsiz tatlarını denemeye giderdim.

Ali Açıkgül’e “Unutulmuş Tatlar” kitabını çıkardığı için çok şey borçluyuz. Çünkü Anadolu’nun sır yemekleri gün yüzüne çıkarılmalı. Bilmediğimiz, tanımadığımız o kadar çok Anadolu yemeği var ki zaman zaman karşılaştığımızda şaşırıyoruz. Kopyacılığı bırakıp özümüze dönersek bir hayli yol kat ederiz.   

Osmanlı’nın savaş sırasında demirbaş ve kıta yükü erzakından hiç eksik etmediği, çobanların can simidi “kutmanç”tan “cumur”a, “kenger yoğurtlaması”ndan “pekmezli kaygana”ya, “kömbe”den “pirpirim”e ve “kiraz yaprağı sarması”na kadar nice lezzetler var kitapta. Ali Açıkgül, dedesinden yadigar sarımsak tokmağını baş aktör yapmış ancak Anadolu mutfağının simgesi olur mu yoksa keşkek için buğdayın dövüldüğü havan mı tartışılır… Malatya’nın Arapkır ilçesinden olan Ali Şef, tarifleri kentin plaka numarası 44 ile sınırlandırmış. Tam bir vefa örneği… Emeklerine sağlık…

Yorum Yazın