0Yorum

Turizm Şurası İzlenimleri

Birincisi 1998 yılında, ikincisi 2002 yılında yapılan Turizm Şurası’nın üçüncüsü bu yıl 1 – 3 Kasım tarihleri arasında gerçekleşti. 1 Kasım sabahı 09:00’dan itibaren Külliye’nin önünde uzun bir kuyruk oluştu. Ankara dışından gelen turizmciler güneşli ama soğuk havada içeri girmeyi beklediler.

İlk konuşmayı Turizm Bakanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş yaptı. Geçen yıla oranla turizmdeki artış kıyaslandı. Gelişmelerin umut verici olduğunu anlatan bakan, 2014 - 2015 yıllarına hiç değinmedi! Dünyanın en büyük arşivi ve kütüphanesinin Anadolu olduğunu söyleyen Kurtulmuş, turizm politikasının tıkandığını ve bu şurada alınacak kararlarla çok daha parlak sezonlar geçireceğimize inandığını söyledi.

CUMHURBAŞKANI GASTRONOMİDE ISRARLI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, terör bittikten sonra turizmde çok büyük canlılık yaşanacağına, ülkemizin her bölgesinin ayrı cazibe merkezi olduğuna değindi. Ama gastronomi turizminin altını çizdi.

Anadolu’nun lezzetli yemeklerinin turistler tarafından keşfedilmesi, mutfağımızın yabancı damaklarda bırakacağı lezzet, ziyaret etme cazibesini arttıracaktır.  

Gerçekten yurt dışı seyahatlerinde ilk kez gittiğimiz yerlerde müzeleri, tarihi eserleri bir kez ziyaret ediyor ama akabinde lezzet duraklarını arıyoruz. İlerleyen yıllarda sadece bir lokantayı ziyaret etmek, güzel bir lezzet deneyimi yaşamak için saatlerce uçak yolculuğu yapıyoruz. Dünyada yeni trend bu!

En önemli turizm merkezlerinden Kapadokya’da bile doğru dürüst yemek yiyebileceğimiz yer sayısı parmakla gösterilecek kadar az. Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önceki turizmciler toplantısında da gastronomi konusuna dikkat çekmişti. Umarım yakın zamanda çok iyi mesafe kat ederiz.

BİRÇOK KOMİSYON ÇALIŞTI

Sheraton Oteli’nde devam eden çalışmalarda turizm politikaları, çevre planlama altyapı, yatırım teşvik finansman, konaklama, seyahat acenteliği ve ulaşım, tanıtma ve pazarlama, dijital turizm ve inovasyon, turizm eğitimi istihdam ve turist rehberliği, yerel yönetimler ve turizm, iç turizm, gastronomi turizmi gibi komisyonlar üç gün boyunca çalıştı.

Turizm sektörü cari açığın kapanmasında rol oynayan en önemli gelir kaynağı. Aynı zamanda çok duyarlı, kapı gıcırtısından bile etkilenen bir sektör. Katalanların İspanya’yı karıştırması nasıl rezervasyon iptalleri getiriyorsa, ülkemiz de bu sıkıntıyı yıllardır yaşıyor.

Hepimiz yeni alınan kararların ışığında turiste beklentinin ötesinde hizmet vermek için çaba sarf etmeliyiz. Yüz metre koşucusu gibi değil, maratoncu olup turizmde sürdürülebilirlik sağlamalıyız.

Yorum Yazın