0Yorum

Tadında Kitaplar

Kitap öncelikle bir aşktır. O gelip sizi bulmaz, önce o aşık olmaz. Nazlıdır, onu arayıp bulmazsanız asla peşinizden koşmaz. Gururludur, kaprisli değildir ama unutulmaya tahammülü yoktur. Sıkı bir dosttur ama yine de o sizinle dost olmak için çaba göstermez, her şeyi sizden bekler.

Nisan ayı içinde üç kitapla dost oldum. Bugün, ilgi alanımdaki konularda yararlandığım dostlarımdan bahsetmek istiyorum.

AKDENİZ ESİNTİSİ

“İstiridye Üstü Girit”i Byron Ayanoğlu yazmış. İstanbul doğumlu ama ailesiyle Kanada’ya göçüp Kanada’nın en ünlü yazarlarından biri olan Ayanoğlu, Girit’e yerleşme kararı verince adada başından geçen ilginç olayları anlatıyor. Bu arada Akdeniz yemeklerinden bahsederken ince nüanslara mizahi olarak dokunuyor. Kültürlerimizin çok benzerlik taşıdığı komşu Yunanistan’ı anlatırken İstanbul ve Anadolu ile ilgili vurguları yapmakta da geri kalmıyor. “2003 Gourmand Cookbook En İyi Akdeniz Kitabı Ödülü”nü alan eser, İş Bankası Kültür Yayınları’ndan çıkmış. Bir solukta okunabilecek dostluk ve yemek hikayeleri var.

SAĞLIKLI YAŞAM KOÇUNDAN TATLI KİTABI

Ankara’nın ünü Türkiye’ye yayılan sağlıklı yaşam koçu Özge Kaymak “Fit Tatlılar – Duygularını Besle” isimli kitabı yazdı ve imza gününde şeker kullanmadan yaptığı tatlıları konuklara ikram etti. Ziyaretçilerden tam puan alan tatlıların tarifleri kitabında yer alıyor.

Amerika’da New York Adelphi Üniversitesi’nde eğitim alırken sağlıklı beslenme, sporcu beslenmesi, vegan - vejetaryen beslenme, Ayurvedik detoks, duygusal açlık ve duygusal yeme bozukluklarıyla birlikte çok sayıda workshop ve gastronomi programına katıldı Özge Hanım. Kitabındaki tatlılardan her gün yediği halde fit kalmayı başaran Kaymak, öğrencilik yıllarında ulusal yüzme yarışmalarında dereceler almış. İstanbul ve Ankara’daki şubelerinde danışanlarının da kendisi gibi fit olmasını sağlıyor Özge Kaymak.

DİPLOMATTAN GASTRO-DİPLOMASİ

Mart ayında Çin’e diplomat olarak atanan Neslihan Kul, Dışişleri Bakanlığı’nda görev yaptığı günden beri gastronomiye ilgi duyan birisi. Türkiye’de gastro-diplomasiyi anlatan “Mutfak, Kimlik, Diplomasi” adlı kitabıyla çok yararlı bir eser ortaya çıkardı.

Günümüz dünyasında, yemeğin sadece boş mideleri doldurmak değil aynı zamanda ülkelerin dış politikasını şekillendirmek için önemli bir rol oynadığının aşikar olduğunu anlatıyor deneyimli Dışişleri mensubu yazar Kul. Önsözde Milliyet Cadde ve Ankara eklerindeki köşe yazılarımdan esinlendiğini ifade ediyor ve şahsıma da teşekkür ediyor Neslihan Hanım.

Gastronomiye renk katan bu kitapları okumanızı öneririm.

Yorum Yazın