1Yorum

Sardalye Diyarı Çanakkale

Ünlü yazar Jean-Claude Seconde, “Rajeunir Jusqu’a 100 Ans” isimli kitabını yazmadan önce Fas’ta bir sahil köyünde bir yıl yaşayıp on yıl gençleştiğini Fransız ulusal televizyon kanalında anlatmıştı.

Çok uzaklara gitmenize gerek yok, geçen hafta Çanakkale pazarını gezerken sardalye ile Kösedere domateslerini ve de fiyatlarını görünce Seconde’nin kulaklarını çınlattım.

Üç yıldır gitmediğim Çanakkale’deki baş döndüren gelişmelerden dolayı çok mutlu oldum.

KOLİN GASTRONOMİNİN ÖNCÜSÜ

Çanakkale’de en önemli sorun konaklamaydı. Her yıl atalarını ziyarete gelen Anzaklar’a konukseverlik yapacak yer çok sınırlıydı.

Kolin İnşaat, 14 yıl önce öncülük yapıp beş yıldızlı otelini hizmete soktu. Bu tesis Çanakkale’nin gelişim ateşini fitilledi. Mutfağa verdiği önemle de sektörün önünü açtı.

ŞEF İSMET FARKI

Kolin Otel’in Mutfak Şefi İsmet Büdün, Michelin yıldızlı şeflere taş çıkartır. Otelin alt katındaki Zeytin Restoran’da harikalar yaratıyor. Babası Lübnanlı, annesi Mardinli. Müthiş lezzetlerin sırrı buradan geliyor.      

Otelin tüm ürünleri Çanakkale bölgesinden tedarik ediliyor. İsmet Bey, peyniri en iyi üreticilerden, kendi mandırasında sütünü sağanlardan alıyor. Tekirdağ’ın kuzuları, Boğaz’ın nefis balıkları, Bozcaada’nın ahtapotu, Edirne’nin köftelik soğanı en lezzetli şekilde İsmet Bey’in hünerli ellerinde işleniyor. Kullandığı taze deniz ürünleri, yöresel otlar, zeytin çeşitleri, çikolatalı tarakların içine yerleştirdiği peynir tatlısı bana Çanakkale’de yaşadığım en büyük sürpriz oldu. Kendimi beş sene önce gittiğim Milano’da La Scala’nın yanındaki Michelin yıldızlı Il Marchesino Restoranı’nda hissettim.

Mevsim sebzelerini, bölge ürünlerini yeteneği ile birleştiren, prensiplerine ve ahlaki değerlerine bağlı Büdün, 14 yıldır aynı otelin şefliğini yapıyor. Dernek kurup, yarışmalar düzenlemesinden tutun, fuarlara, festivallere katılmaya kadar hem Çanakkale’ye hem de ülkesine katma değer yaratıyor.

Yorum Yazın