0Yorum

Ramazan’da Balık

İnsanoğlu gerçekten bir gariptir. Bilmez hastalanmadan sağlığının, ihtiyarlamadan gençliğinin, kötü günler gelip çatmadan önce iyi günlerinin, aç kalmadan önce sahip olduğu nimetlerin kıymetini. Somali’nin 2680 km’lik kıyı şeridine sahip olup, insanların özellikle çocukların açlıktan kırıldığı halde balık yemediklerine bir hayli şaşırırdım. Ton balığı kaynayan akvaryum gibi denizin sahibi insanların açlıktan ölmesi akıllara durgunluk. Somali’de bazı mezheplerde balık yemek günah, balık dışındaki midye ve karides gibi deniz ürünlerini ellerine bile sürmüyorlar. Ülkemizde de iftar sofrasında sindirimi ağır olan yemeklere istek duyulması, alışkanlıklarımızı değiştirmekte zorlandığımızdan ve yemek konusundaki tutuculuğumuzdan kaynaklanmaktadır.

NEDEN BALIK

Suda yüzmek en azından çayırlarda hoplayıp zıplamaya ya da havada jet hızıyla uçmaya kıyasla o denli kuvvetli bir vücut egzersizi sayılmaz. Bu yüzden balık kaslarının diğer hayvanlardaki Schwarzenegger modeli olması gerekmez. Balıklar düşmanlarından hızla uzaklaşmak için çabuk hareket etmek ve oldukları yerden hızla fırlamak zorundadırlar. Bu gereksinime cevap verecek balık kaslarının lif demetleri karada yaşayan hayvanlara oranla kısa ve ince oldukları için çiğnenerek parçalanmaya ya da pişirme ısısı ile kimyasal olarak ayrışmaya daha elverişlidir. Bu nedenle sindirimi çok kolaydır balık etinin. Çok fazla miktarda yeseniz bile sofradan doymadan kalkıyormuş gibi hissedersiniz kendinizi. Pek çok kimsenin balık yemeklerine alışana kadar “Ben balık yiyince karnım doymuyor, sofradan aç kalkıyorum” demesinin nedeni budur.

SAHİCİ VE HAFİF BEYAZ ET

Balıktan pastırmanın bile yapıldığı günümüzde iftar yemeklerinde balık tercihi biraz geç olsa da artmaya başladı. Hatta 30 gün Ramazan ayının 4-5 iftarı balıklı menülerle yapılmaya başlandı. Yeterli mi? Hayır. Türkler balığı fetihler sırasında ele geçirdikleri deniz kıyılarında tanımıştır. İstanbul’da balık bol ve ucuzdu ama Osmanlı devletinin erken dönemlerinde balık sevilen bir yiyecek değildi. Yine de başkentte yaşayanların yarısı özellikle kıtlık dönemlerinde deniz ürünleri yiyordu. Kimi şeyhülislamlar zaman zaman balık ve kabuklu deniz hayvanlarını bunların kanlarının akmayıp bedenlerinin içinde kaldığı gerekçesiyle yasaklamıştı.

NASIL YİYELİM

Balık çok çabuk piştiği için kurumasını engelleyen yöntemlerden birisi buharda pişirmektir. Eğer klasik bir yöntemde ısrarlıysanız yağlı kağıtta paketleyip bohça yapıp fırında pişirebilirsiniz. Sebze yönünden de zengin ve doyurucu olsun diyorsanız sebzelerle birlikte fırında pişirebilirsiniz. Ama ben ızgaradan asla vazgeçmem direnlere bir diyeceğim yok. Ramazan ayındaki benim önerim hem susuzluğa ilk tepki verecek çorba niyetine hem de doyurucu olmasından ötürü buğulama balıktır. Sağlıklı, bol balıklı, bereketli bir Ramazan ayı diliyorum.

Yorum Yazın