0Yorum

Özlenen Lezzet Ramazan Pidesi


Ramazan ayının başladığı ilk günlerde herkesin hasret giderdiği yiyecek Ramazan pidesidir. İlkokul çağlarında iftar vakti öncesinde bir saat pide kuyruğunda beklediğim günleri dün gibi hatırlıyorum. Bir tane de yumurtalı büyük pideyi koltuğumun altına alıp eve varıncaya kadar tırtıklamak inanılmaz bir zevkti. Kokusu bile insanı doyururdu. Çoğu zaman fırındaki kuyruk sona erdiğinde top çoktan patlamış olurdu.

YIL BOYUNCA OLMALI

Ramazan ayına özgü pide 12 ay boyunca neden çıkmaz? Bunun en iyi yanıtını TRT’de yaptığım “Dünyanın Türk Şefleri” programında New York’ta tanıştığım Taşkın Fırın’da aldım. Taşkın Fırın’ın Afyonlu sahibi Kadir Taşkın ile tanıştığımda Ramazan pidesinin dünya markası olmaya aday önemli bir yiyecek olduğunu gördüm. Çünkü Kadir Bey 12 ay boyunca Ramazan pidesi yapıyor ve günde 10 bin tane üretip eyaletlere gönderiyor. Okyanusun ötesinde bile insanlar Ramazan pidesi yemek için Ramazan ayının gelmesini beklemiyor ve bu nimetten yıl boyu yararlanıyor.

RAMAZAN’DA BALIK

Padişahların iftar sofralarında balık ve deniz ürünlerine rastlanması, Ramazan’da balık yeme geleneğinin çok eskilerde var olduğunu anlatmaya yetiyor. Sonraları bu geleneğe az yer verilmiş. Zamanla sağlık sorunları artınca balığa yönelim başlamış ama yeterli oranda değil.

Sıcak bir balık çorbası, buğulama veya fırında balık, iftar sofralarında baş tacı edilmeli. Çünkü balık yumuşak dokusuyla hazmedilmesi kolay, mideyi yormayan bir yiyecek. Üstelik en kaliteli hayvansal proteini içeriyor.

Sadece alışkanlık ile ilgili. Ağır yemeklerden kaçınıp balık yemeklerine Ramazan sofrasında yer vermeye başladığınız günden itibaren hiç ağırlık hissetmeyeceksiniz. Uzun bir günün sonunda hiç yormayacaktır sizi balık yemekleri.

Bol balıklı, sağlıklı bir Ramazan geçirmeniz dileğiyle.

Yorum Yazın