0Yorum

Otların Balıklarla Birlikteliği

Mevlana ve Mesnevi insanın doğaya olan bağını şöyle açıklıyor: “İnsan önce cansızlar ülkesinden gelmiştir; cansızlardan nebatlara düşmüştür. Yıllarca nebatlarda ömür sürmüştür de cansızlardaki savaşını hatırına bile getirmemiştir. Nebattan canlılara dönüşünce de nebat olduğu zamanki hali hatırına bile gelmez. Yalnız yeşilliğe gönlü akar; hele bahar oldu da çiçekler açıldı mı?”

Evet bahar oldu, çiçekler açtı ve yine Alaçatı’dayız. Ot festivali her yıl daha güzel ve kapsamlı oluyor. Yarışma yarın yapılacak. Değerlendirmeleri, gelişmeleri haftaya aktaracağım.
İnsanlık tarihinin çok önemli kısmı doğayı tanımakla geçti. Yakın tarihe kadar sepet yapabilmek, güzelleşmek, ısınmak, yaşamımızı sürdürmek, iyileşmek, başımızı sokacak ev kurmak için, kumaş dokuyabilmek için yararlandığımız bitkileri ne çabuk unuttuk? Kalın bir sis perdesi girdi doğa ile aramıza. Yüz vermez olduk mevsiminde doğadan toplanan otlara ama tarım ilaçları ve hormonlarla, suni gübrelerle, hibrit tohumlarla yapılmış şık ambalajlı plastik tadında sebzelere maden bulmuş gibi seviniyoruz.


 

SU YOLUNU BULUR

Son yüzyılda doğanın dostumuz olduğunu, anamız, atamız, her şeyimiz olduğunu hatırlamaya başladık. Kurallarından asla taviz vermeyen batı tıbbı bile artık doğru beslenmeden ve bitkisel tedavilerden bahsediyor. Büyükannelerimiz, büyükbabalarımızın yaşantısında büyük yer tutan, sofraya aş, hastaya ilaç olan yabani otlarımız gün geçtikçe daha çok keşfedilmekte.

 

   

HANGİ OT HANGİ BALIKLA

Balık ve deniz ürünleri taze olarak tüketildiğinde tüm ot çeşitleri ve sebzeler ile uyum gösterir. Isırgan otu, kuzukulağı, deniz börülcesi, pancar otu, radika, turp otu, şevketi bostan, kuş otu, cibes, deniz fasulyesi, madımak, sirke otu, labada, mercanköşk gibi otlarla sosların hazırlanmasında, marinad işleminde, pişirme esnasında aroma katıcı özellikleriyle birliktelik sağlamak zengin mutfağımızda çok önemli bir rol oynar.
Dünyanın en lezzetli balıklarının bulunduğu ülkemizde balığın pişirilmesine ilişkin reçetelerde çok fazla sos ve ot geliştirilmemiş, otlar genellikle salata şeklinde veya balığın yanında garnitür olarak değerlendirilmiştir.
Halbuki somon balığının yanına taze kuşkonmaz ve kapari çiçeği çok yakışır. Kuşkonmazın tam mevsimi bir deneyin, balığın yanında tadına doyum olmaz.
Buğulaması önerilen kırlangıç balığı defne yaprağı ve dereotu ile, turp otu, ısırgan otu fırında pişirilen sinarit balığı ile enfes lezzetler oluşturur.
Rezene, ızgarada mercan balığına eşlik edince lezzeti artar.
Levrek, şevketi bostan ile çok güzel birliktelik yaşıyor, mezgit balığı marine edilirken taze fesleğenli zeytinyağında bekletilirse lezzetini katlıyor. Dil balığı tavada pişirilecekse kapari çiçeği ve melisa balığa güzel bir tat katıyor.
Istakoz haşlanırken suyuna birkaç zencefil kökü eklenmesi hem haşlama süresince kötü kokular oluşmasını engeller hem de ıstakozun lezzetini artırır.
Tüm balık çorbalarının son dakikalarında tencereye atılan birkaç kereviz yaprağı müthiş bir lezzetin habercisidir.
Balıklar otlarla yolculuklarında mutlu birliktelik içinde olacaklar ve bize de bu mutluluklardan misliyle yansıtacaklardır.



Yorum Yazın