0Yorum

Orkinosların Dönüşü

Yıl 1998... Atandığı gün karargahta karşılaştığım Tokyo Askeri Ataşesi Deniz Kurmay Albay Nedim Anbar’a kendisini ilk fırsatta ziyaret edeceğime söz vermiştim. Birkaç ay sonra Tokyo’ya yanına gittim. Nedim Bey ile sabahları erken saatte Tsukiji balık hali, öğlen suşi, akşam saşimi deneyimledim. Bir başka gün teppanyaki, ramen, şabu şabu… Sürekli Japon mutfağı ile ilgili deneyimler yaşadım.

BALIK HALİNDEKİ KARAR

Nedim Albay, Denizaltıcı Kurmay Subaydı. Türkiye denizlerini, koylarını, derinliklerini, kıta sahanlıklarını karış karış bilen birisi. Bir sabah hal ziyaretindeyken dev orkinosların bulunduğu bir stantta takıldık. Tezgahtaki balıkçı, henüz deniz kokusunu üzerinde taşıyan orkinoslara ikejime işlemi yapıyordu. Nedim Bey, birdenbire durup; “Süreyya’cığım ben Türkiye’ye dönünce gemileri yakıp emekli olacağım ve bu hale orkinos satacağım,” dedi. Amiral olmasına kısa süre kalan idealist Albay Nedim Anbar, bugün ülkemize milyonlarca dolar döviz kazandıran dünyanın en iyi orkinos çiftliklerinden birisini Ildırı’da yarattı.

SAYILARI ÇOK ARTTI

Orkinoslar son yıllarda ciddi tehlike altındaydı. Alınan tedbirler sonuç verdi ve Akdeniz’de beş kat arttı. Avlanmaları konusunda ülkelere verilen kotalar da bu artıştan nasibini aldı. Orkinos sayısında 1950’li yıllara geri döndü. Bu yıllarda Arnavutköy’de orkinosları zıpkınla vururlarmış, o kadar bol olurmuş. Umarım Marmara Denizi ve Boğazlar’da da eski bolluğuna kavuşur.

HASAT BAŞLADI

Ödüllü orkinos çiftliğinin sahiplerinden Akua Group’un ortaklarından Nedim Anbar, bu aralar çok yoğun... Japon gemilerinin balıkları götürmek için beklediğini, bin 500 ton civarında hasatı şubat ayına kadar yapmaları gerektiğini söylüyor. Şubatta 20 gün ara veriliyor hasada, sonra tekrar devam ediliyor. Sadece Japonya’ya değil, Avrupa Birliği ülkelerine, Amerika, Rusya ve Ukrayna’ya da orkinos ihraç ediliyor. Doğal balıkla beslenen orkinoslar titizlikle büyütülüyor. Ton ve kılıç balıklarının yönetiminden sorumlu komisyon 1969 yılında kurulmuş ICCAT...  Bu komisyona Türkiye 2003 yılında dahil oldu.

John F. Kennedy yıllar önce söylemiş: “Denizlerle ilgili bilimsel çabalarımızın nedeni merak değil, hayatta kalmamızın denizlere bağlı olduğuna inanmamızdandır.”

Bir de biz inanabilsek!

Yorum Yazın