0Yorum

New York'un Ali Baba'sı

New York seyahatimi Ali Baba’dan bahsetmeden noktalamam olmaz. Hep yabancı gözde mutfaklardan bahsediyoruz ama Orta Doğu ülkelerinden gelen devlet başkanları, başbakanlar, iş insanları ve bürokratların vazgeçemediği mekan Ali Baba. Şu sıralar yeni yer arayışında olan Ali Rıza Doğan’ın günün her saati telefonları susmuyor.

2012 yılında TRT Türk’te yayınlanan Dünyanın Türk Şefleri programımda konuk ettiğim Ali Baba Restoran’ın sahibi Ali Rıza Bey’i yıllardır tanırım. Manhattan’ın en işlek caddelerinden birinde çok uzun süre varlık göstermek her babayiğidin harcı değil.

KALİTEDEN ŞAŞMAZ

New Jersey’de Beyti Ocakbaşı’nın ortağı olarak faaliyetlerini sürdüren Ali Rıza Doğan, kebabın Amerika’daki temsilciliğini başarıyla yürütmeye devam ediyor.

Öğle saatlerinde ziyaret ettiğim Beyti Ocakbaşı New Jersey’nin gözbebeği olmuş. Adanası az yağlı ama kullanılan et öyle kaliteli ki damakta bıraktığı tat uzun süre bitmiyor. Öncesinde denediğim lokum ise ağzımda ilk dokunuşta dağılıyor ancak hiç işlem görmediği de çok kolay hissediliyor. Ali Rıza Bey işin mutfağından geliyor ve malzeme alımında çok titiz. Yemeklerin nefasetinde ilk aşamanın kaliteli malzeme kullanmaktan geçtiğini bilen yılların deneyimli işletmecisi Ali Rıza Doğan’ın, New York’ta iki yıl önce kaybettiğimiz Şef Orhan Yeğen’den bahsederken gözleri doluyor...

ANKARA’DAN UZANAN YOL

Ali Baba’nın mekanı Türkiye’den gelen önemli isimlerin uğrak yeri oldu yıllardır. Henüz yeni yerini açmadan, sohbet esnasında gelen telefondan Katar Büyükelçiliği’nin büyük bir yemek işini organize ettiğini öğrendim.

Geçmişi ile onur duyan, sıra dışı bir insan Ali Rıza Doğan. Mütevazılığını hiç bozmayan kıymetli bir iş insanı. Ankara’da apartman görevlisi olarak yıllarca çalışıp sonra Amerika’ya giden, tırnaklarıyla kazıyarak Trump’tan Joe Biden’a kadar tüm devlet başkanlarını ağırlayan Ali Baba, Türkiye’den giden pek çok kişinin en büyük destekçisi ve yardımcısı olmuş. “Başın düşerse dara, Ali Baba’yı ara” diyorlar. Zarif eşi Türkan Hanım da Ali Rıza Bey gibi son derece insancıl, misafirperver, yüreği ülke sevgisi ve hasretiyle dolu.  Ortağı Mehmet Akçetin ile birlikte büyük bir sinerji yaratıyorlar.  

OĞLU BABASININ İZİNDE

En çok mutlu olduğum konu Ali Baba efsanesinin New York’ta çok uzun yıllar süreceğine dair emareler almam oldu. Oğul Alican Doğan babasının izinde gidiyor ve CIA’de (Culinary Institute of America) okuyor. Dünyanın en prestijli aşçılık okulunda çok başarılı bir öğrenci. CIA’de yetişen şefler dünyanın her yerinde en başarılı işletmelerin belkemiğini teşkil ediyor. Bana da sunum yapmak için davet etmişlerdi ama gelişen durumlar nedeniyle gidemedim, bir sonraki sefere ilk işim olacak...  

Yorum Yazın