0Yorum

Merzifon'un Sır Lezzetleri

Viyana Kuşatması’ndan sonra idam edilen Kara Mustafa Paşa’nın Viyana sırtlarındaki ordugah çadırının kurulduğu yeri iki kez ziyaret etmiş ama memleketi Merzifon’a hiç gitmemiştim.

Geçtiğimiz hafta sonu dostum Emekli Tümgeneral Zekeriya Öztürk, eski Valilerimizden Orhan Taşanlar, Emniyet eski Müdürlerimizden Kemal Bayrak ve işadamı dostum Osman Uzun ile birlikte Merzifon’daydık. İlçenin insanları o kadar nazik ki fotoğraf çekerken bile arabalarını durdurup işimizin bitmesini beklediler.

Çalışkan ve vizyon sahibi Belediye Başkanı Alp Kargı, Kara Mustafa Paşa’nın yüzyıllar önce şehrin altyapısını yaptırdığını ve geniş kanalizasyon kanalları açtırdığını anlatınca şehircilik konusundaki uzmanlığına hayret ettim.       

KAZ CENNETİ

Zekeriya Paşa’nın ‘Yalnız’ isimli köyüne giderken yoldaki kaz sürüleri dikkatimi çekti. Kazın tüyü, ciğeri gibi bölümleri de ilçenin ekonomisine katma değer yaratabilir. Merzifon’daki Beyti Restoran’da yediğim kaz şu ana kadar tattıklarımın en lezzetlisiydi. Üçüncü kuşak yönetimindeki Rumi Ustanın Yeri’nde hayatımda içtiğim en lezzetli işkembe çorbasının yanında pide, keşkek ve tandır da muhteşemdi.  

Kara Mustafa Paşa’nın Külliyesi ve Taşhan, buram buram tarih kokuyor. İşini çok seven, gönüllü bir işletmeci olan Filiz Yıldırım, Taşhan’da çalıştırdığı butik otel ve restoranda harikalar yaratıyor. Duvarlarındaki balık ve gemi figürleri tabi ki ilgimi en çok çeken konu. İngiltere Bournemouth’ta JJS Thai Cuisine adlı lokantayı işleten Merzifonlu damat Sedat Özkanca ile Taylandlı şef gelin Jasmine bir gün önce burada evlenmişler.

TARİHİN İZLERİ

Paşa Hamamı, Piri Baba Türbesi, Kızlar Mektebi, Üç Değirmenler Kır Kahvesi, Prof. Dr. A. Haluk Özen Bilgi ve Öğrenme Merkezi bu şirin ilçenin gezilmesi gereken, tarihin derinliklerinde tur attıran yerler. Eşek sütü sabunu, Merzifon köy ekmeği, kuşburnu marmelatı, elması, katmer peyniri alışverişte öncelikli ve özellikli olan ürünler.

Merzifon, yüzyıllardır çeşitli kültürlerin harmanlandığı bir barış şehri. Farklı milletler ve inançlar bu şehirde bir arada yaşamış, ortak bir kültür meydana getirmişler. İlçenin mutfağında da bu etkileşimin zengin izlerini görebilirsiniz.

Merzifon’a gitmek için o kadar çok nedenim var ki artık. Taşhan’da tarihin sayfalarında dolaşmak, Anadolu’nun lezzet dolu yemeklerini tatmak, pazarında gezmek, temiz havasını teneffüs etmek gibi…

Yorum Yazın