0Yorum

Lipsosu Seven Dikenine Katlanır

Çanakkale’de öğrencilik yıllarımda en büyük dinlencem balık tutmaktı. Öylesine kendimden geçerdim ki dünya ile adeta ilişiğim kesilirdi. Midye tarlasına eğilip topladığım iki midyeyi birbirine çarpıp kırıp ve midyenin kenarını kurşunsuz bir oltaya bırakıp zargana yakalamak, Kilitbahir’de iğdeliklerin altında karagöz ve çipura yakalamak, yakalandığında kafa ata ata bana direnen çipura ile boğuşmak pek hoşuma giderdi. Ama özellikle gece balığına çıktığımda oltama gelmesini istemediğim balıklar vardı. Bunlardan birincisi yılan balığı idi. Nedense itici adından mıdır nedir oldum olası hep mesafeli durduğum balıktır yılan balığı. Halbuki eti çok lezzetlidir ve zararsız bir balıktır. Japonya’da temmuz ayında bayramını bile kutluyorlar. İkincisi trakonyadır. Bir kez çarpıldım sırtındaki zehirli dikenine. İki gün çok acı çektim. Yakaladığım zaman misinamı oltaya en yakın kısmından büyük bir üzüntüyle keser ve denize bırakırdım. Üçüncüsü lipsostur. Lipsosun dikeninden çektiğim kadar başka bir şeyden çekmedim.

AKDENİZ BALIKLARININ SEMBOLÜ

Kırmızı renkli lipsos balığı, Akdeniz balıklarının sembollerinden biridir. Eti çok lezzetlidir. Sudaki ve kayalıklardaki aromalı otların lezzetini tencereye taşır lipsos balığı. Fakat her geçen gün suların kirlenmesiyle bu özelliğini yitirmektedir. Görünüşü ürkütücü olan bu balığın dikeninin batması gibi talihsiz bir olay yaşarsanız sükûnetinizi hiç kaybetmeyin. Lipsosun sırt dikeninde bulunan zehri ısı ile özelliğini kaybettiği için ağrıyan bölgenizi ateşe doğru yaklaştırın veya dayanma seviyenize kadar üzerine sıcak su dökün. Balıkçılar ise böyle bir talihsizliğe maruz kalındığında yarayı bıçakla genişletip mümkün olduğunca kan akıtmaya çalışılması gerektiğini salık verirler.

HALK ARASINDA ADABEYİDİR

Yaz aylarında sahillerdeki sığ ve kayalık bölgelere giren lipsos balığına halk arasında adabeyi denir. 30-40 kulacı bulan derinliklerde de kış aylarını geçiren lipsosun 60 cm’yi ve 5-6 kg’ı bulan boylarına da rastlamak mümkün. İşte o zaman fileto çıkarıp şişlerde ızgara olarak da pişirebilirsiniz. Marmara ve Ege Denizi’nde sık görülen lipsosa, Çanakkale Boğazı’nda da rastlanır. Derisi oldukça kalındır. Dikenlerle boğuşmamak için balıkçınıza temizletip tulum çıkarmakta yarar vardır.

ÇORBASI MAKBULDÜR

İskorpit balığına benzeyen lipsos balığı denizin içinde bir taşın üzerinde hareketsiz biçimde oturur. Kamuflaj yapmış gibi görünür. Aslında gerçek amacı da budur. Bu çirkin görünümü yüzünden sofralarımızda pek yüz vermediğimiz bu balığı da son zamanlarda keşfettik. Ama yine birazcık geç kalarak ve temiz denizlerdeki kayaların üzerindeki rayihaların tenceremize gelmesinden mahrum olarak. Denizlerimizin eskisi gibi olacağına dair umudumu hiçbir zaman yitirmedim. Haftaya kadar siz de yitirmeyin.

Yorum Yazın