0Yorum

Koruk Suyuna Balık

Sabahları can dostum Tontik ile Gaziosmanpaşa ve Çankaya Köşkü civarında uzun yürüyüşler yapıyorum yıllardır. Eski Çankaya evlerinin bahçelerindeki gül kokularından mutluluk katsayım artıyor. Ama bu dönemde en çok dikkatimi çeken asma yaprakları ve üzerinde salkım salkım koruklar… Malum Kavaklıdere bağlarının ünlü Papazın Bağı’nın bulunduğu bölgeden bahsediyorum.

Asma yaprağı bana hep sardalyeyi hatırlatıyor. Bağbozumu zamanı ile sardalyenin en yağlı olduğu zaman çakışır. Ülkemizdeki denizlerin en faydalı balığı sardalyede, omega 3 yağ oranı çok yüksektir. Bu yağlı balığı mangalda pişirmek en yaygın şeklidir. Ancak balığın yağı pişme esnasında mangalı söndürür bazen. Bu nedenle sardalyeye “ateş balığı” derler. Ateşi söndürmemesi için asma yaprağına sarılır, mangala öyle konur. Ateşin sönmesi önlenmiş olur böylece ama asma yaprağının pişme esnasında sardalyeye verdiği lezzeti unutmamak lazım.

ŞİFALI LEZZET

Çocukluğumdan beri unutamadığım eşsiz bir lezzettir koruk suyu. Sıcak havalarda soğuk içilen koruk suyu harareti düşürür. Ege’de meşrubat olarak tüketimin dışında ezilip sıkılan koruk, zeytinyağlı bamya ve dolma gibi yemek tariflerinde kullanılır. Yaz aylarının serinletici lezzeti koruğun faydaları saymakla bitmez.

Üzümün olgunlaşmamış haline koruk dendiğini ve zeytinyağlılara aroma ve lezzet kattığını bilmeyenimiz yoktur. Ayrıca koruk suyu, sindirimi rahatlatır, bağırsakları çalıştırıp tembellikten kurtarır, anti-oksidandır, bağışıklık sistemini güçlendirir ve iştah açıcıdır. Pek çok yararları olan koruk suyunun içine kabuklarını çıkardığınız midye ve vongole gibi ürünleri koyarak pişirebilirsiniz.

Kaynatıp suyunu çıkardıktan sonra şekerle birlikte meşrubata dönüştürüp şişelere yerleştirip kış boyunca tüketebilirsiniz.

Sayısız faydaları olan koruk suyu ile hiç balık pişirmek aklınıza geldi mi? Henüz asma yapraklarında bol bol koruk varken onların dallarda çürümesini beklemeden koparıp koruk suyunu hazırlamaya başlayın. Ondan sonra öncelik sırasına göre kullanabilirsiniz. İster istavrit, hamsi, tekir, sardalye, barbunya ister kum midyesi pişirin. Ya da zeytinyağlılara ekşilik vermesi için kullanın, sayısız sağlık desteklerinden yararlanırken buruk lezzetin tadına varın.

Asmada koruk, lezzette doruk…     

Yorum Yazın