0Yorum

Klasikler Yaşamalı

Geleneksel mutfağımız hızla yok oluyor. Eskimeyen tatlar artık yerini yeni yetme sağlıksız ve kalitesiz malzemeyle yapılan fast fooda bırakıyor. Kuleli Askeri Lisesi’nde öğrenciyken hafta sonları en büyük keyiflerimden biri ağabeyim Kemal ile Beyoğlu’na gidip Lale İşkembecisi’nde tuzlama, bir başka hafta sonu Hacı Abdullah’ta hünkar beğendi ya da kuzu tandır ve de yakınındaki İnci’den profiterol yemekti.

İki hafta önce Gümüşsuyu’nda CVK Otel’de bir arkadaşımla randevum vardı, sokağa çıkma yasağı yaklaşana kadar sohbetimiz sürdü sonrasında gel al servisi için biraz yol kat ederek Hacı Abdullah’a kadar yürüdüm. Sevdiğim yemeklerden söyledim ama damağım pek gülümsemedi. O eski tatları aradım.

YARIM ASIRLIK

Ankara Çiçek Lokantası’na ne zaman gitsem kapısından içeri girdiğimde modern bir dekorasyon olmasına rağmen aldığım yemek kokuları, beynimde zamanda geriye yolculuk yapıyormuş hissini uyandırıyor.

1968 yılından beri Çiçek Lokantası geleneksel yemeklerimizin reçetelerini koruyarak, yeniliğe açık bir şekilde kolaycılığa kaçmadan üst düzeyde standartlaşmayı yakalamıştır.

Tencere yemeklerini, zeytinyağlıları bu denli çeşitle sunmak her babayiğidin işi değildir. Sağlık ve kalitenin ön planda tutulduğu pişirme teknikleri fast foodlar gibi değil, emek ister, sabır ister.

ZENGİN MENÜ

Restoranın bel kemiği olan Mutfak Şefi Sami Sarı 30 yıldır işini aşkla yapıyor. Koronavirüs döneminde tam şifa dağıtan bir mekan burası. İncir dolması, yoğurtlu balkabağı, Beypazarı yaprak sarma, mücver, patlıcan dolma çok lezzetli bir zeytinyağlı karması. Ana yemekte dana rotiyi tercih ettim. Pidenin üstünde servis ediliyor. Dönere, cağ kebabına biraz başkaldıran bir tutumu var. Haksız da değil! Hem sunum hem lezzet olarak tam puan. Yani beş beş! Tatlıya yer bırakın Çiçek Lokantası’na gidince. Kaymaklı şekerpare, incir uyutma, Kemalpaşa, kaymaklı ekmek kadayıfı…

Üçüncü kuşak, İnşaat Mühendisi olan sahibi Cengiz Tabak ve Önder Tabak, İşletme Müdürü Faruk Özer sürekli işlerinin başında ve konuklara kendi evlerinde yemek yiyorlarmış hissini yaşatıyorlar.  Mekanda hijyen, temizlik, titizlik had safhada. Personel güler yüzlü, masalar pırıl pırıl. Çeşit mebzul, müdavim gani… Mutfaktaki bölüm şefleri işlerini severek yapıyor, gözleri ışıl ışıl. Aşkla yapılan yemek zaten bambaşka.

Geleneksel mutfağımızın başkentteki temsilcilerinden Çiçek Lokantası, tatları yaşatmak için yarım asırdır mücadele veriyor. Türk mutfağını çok iyi temsil ediyor. Yolunuz düşerse Ankara’ya Çiçek Lokantası’nda mola vermeden devam etmenizi önermem, aklınız burada kalır.

Yorum Yazın