0Yorum

Kibele'nin Sofrası

Ankara’yı bu kadar canlı görmek beni çok mutlu ediyor. İki hafta önceki kitap fuarı, ATO Congressium kavşağında trafiğin kitlenmesine neden oldu. İlk gün, standları o yoğunluk içinde dolaştım. Girit Restoranlarının yaratıcısı Gülhan Kaya’nın standında kitaplarını imzalatıp döndüm. Kitap okuma oranının %1 olduğu ülkemizde kitap fuarına bu denli ilgi yüreğime su serpti. Kitapseverlerin aynı ilgiyi gazetelere de göstermelerini bekliyorum.

ODTÜ’DE GASTRONOMİ ETKİNLİĞİ

ODTÜ Gastronomi Topluluğu öğrencileri, ODTÜ Mutfak Günleri’nin ikincisini bu yıl “Kibele’nin Sofrası” temasıyla gerçekleştirdi. Benim de konuşmacı olduğum etkinliğe ilgi bir hayli fazlaydı. Ankara dışından konuşmacı ve izleyici olarak katılanlar hoş zaman geçirdiler.

Etkinliğe ismini veren Kibele, ‘Tanrıların Anası’ olarak bilinen Anadolu kökenli bir tanrıçadır. Eski Anadolu uygarlıklarında bereketi ve bolluğu temsil ederek simgeselleştirilmiştir. Dünyanın en iyi tarımsal ürünlerinin Anadolu’da bulunduğunu, siyez bulgurundan safrana, üzümden sarımsağa, arpadan, susama, zeytinden incire, kayısıdan endemik bitkilere kadar çok kıymetli mutfak hazinemizin olduğunu anlattım gençlere... Gerçekten de öyle, komplekse kapılmadan ama endüstrinin yönlendirdiği şekilde değil bilimin yolundan giderek, çok çalışarak dünyada önemli bir gıda üssü olabileceğimizi, Anadolu’nun bereket ve lezzet dolu olduğunu belirttim.

Kışkırtıcı ambalajlarla ülkemizi istila eden pahalı ve sağlıksız ürünlerin peşinden gitmememiz gerektiğini, üretmekten alınan mutluluğun hiçbir şeyde olmadığının özellikle altını çizdim.

 

İLGİNÇ RASTLANTI

Etkinliği düzenleyen grubun başkanı Kardelen Kara gastronominin merkezi Antakyalı... Konuşmamın sonunda, adıma dikilmiş 5 çam ağacı plaketi hediye etti. Öyle bir tesadüf oldu ki… Kardelen Hanım’ın dedesi merhum Selim Kara’nın 2007 yılında Moskova’da Kremlin Sarayı’nda ödül aldığı törene gitmiştim. Kore gazisi madalyası ile Kremlin’de ulaştırma dalında ‘Yılın İş Adamı’ (Altın At Arabası) ödülünü Selim Kara, oğlu Ayhan Kara ile birlikte 3 kez aldı. İlk törenine katıldığım anları uzak geçmişi imgeleyen belleğim canlandırınca duygusal anlar yaşadım.

7 Mart günü yine Congresium’da IBATECH Ekmek, Pasta Makineleri, Dondurma, Çikolata ve Teknolojileri fuarı başladı. Gaziantepli Özmen, Ankaralı Liva sayesinde ekmeğe ve çikolataya olan ilgim arttı.

Yorum Yazın