0Yorum

Kalbe Giden Yol

Sempatik ve candan tavırlarıyla göreve başladığı günden beri hepimizin kalbine giren, Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, konuşmasında, mutfağın Fransızların kalbinde büyük bir yeri olduğunu ve insanların Fransa’yı ziyaret etme nedenlerinin başında mutfaklarının geldiğini belirtti.

Good France etkinliğinin bu yıl düzenlenen yemeğinde yaşayan veya ebediyete intikal eden Fransız şeflerin masaları vardı. Paul Bocuse, Alain Ducasse gibi ünlü şeflerin isimleri masalara verildi. Joel Robuchon masasında yer aldığımız gecede, Fransa Başbakanlık aşçılarından François Rochedreux’un hazırladığı yemekler servis edildi. Menüde somon tartar, limon soslu levrek, portakallı ördek, Fransa’nın ünlü peynirleri ve meyvelerle hazırlanan sabayon tatlısı yer aldı.

MUTFAK KÜLTÜREL MİRAS

2010 yılında Unesco tarafından somut olmayan kültürel miras listesine giren Fransız mutfağını tanıtmak amacıyla, Fransa Dışişleri Bakanlığı 2015 yılından beri “Good France” etkinliğini düzenliyor.

Etkinlik kapsamında bu yıl 5 kıtada 150’den fazla ülke ve 3 bin 300 restoranda Fransız usulü bir akşam yemeği gerçekleştirildi. Büyükelçi Charles Fries, aralarında yabancı diplomatlar, iş ve sanat dünyasından isimlerin bulunduğu davetli grubuna verdiği yemekte dostluk ve samimiyet sergiledi.

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen etkinliğe ilginin giderek arttığını söyleyen Büyükelçi Fries, 11’i Ankara’da olmak üzere Türkiye’de 34 restoranın dahil olduğunu ifade etti.

AŞKLA YOĞRULAN YEMEKLER

80’li yılların başından bu yana ağzımızın tadını bozmadan istikrarlı faaliyetlerine devam eden Parıltım Yemek, sosyal sorumluluk projelerinde de öncülük ediyor. “Yemekler aşkla, çocuklar eğitimle yoğuruluyor” mottosuyla hareket eden Parıltım Yemek, şimdi de okul kuruyor. Yönetim Kurulu Başkanı Necat Aydın tarafından daha önce müjdesi verilen okulun temeli Muğla’nın Meşelik mahallesinde atıldı.

Yönetim Kurulu Başkanı Necat Aydın, Atatürk’ün “Cehalet, yenilmesi gereken en büyük düşmandır” sözünden yola çıkarak, çocukların daha sağlıklı ve uygun şartlarda eğitim alabilmeleriyle ilgili güven esaslı projeleri destekliyor. Kazandıklarını toplum yararına harcayanlardaki iç huzuru dışında, benim de ülkem adına mutluluğum artıyor.

Umarım çok yakın gelecekte Parıltım Yemek gibi gastronomi öncülerinin teşvikiyle biz de Fransızlar gibi beş kıtada yüzlerce restoranda Türk mutfağının eşsiz lezzetlerini tanıtacağımız, dünya insanına tattıracağımız günleri görürüz.

Lezzetli bir hafta dileğiyle…

NOT: 5-8 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan Alaçatı Ot Festivali’nde olacağım. Görüşmek dileğiyle…

Yorum Yazın