0Yorum

Kahve Sergisi

Müteşebbis iş dünyası, Türkiye’nin önemli dinamiklerini teşkil ediyor. İş insanlarımızın başarısı en karamsar günlerimizde umutsuzluk bulutlarının dağılmasına neden oluyor. Dış dünyadan bakıldığında da ülkemizin imajını yansıtan güzel gelişmeler de hep bu girişimci, inovatif insanlarımızdan çıkıyor.

Geçtiğimiz ay üç din için kutsal olan kadim şehir Kudüs’te insanlığın kadim içeceği kahve konulu yaratıcı bir sergi açan Nihal ve Murat Sungur Bursa çifti, göğsümüzü kabarttı. Ülkemizin dünya markası olan sayılı ürünlerinden bir tanesi Türk kahvesi bu sergi ile yeniden tahtına oturdu. Çünkü onun yeri her zaman şeref mevkii.

Beykent Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölüm Başkanı Mimar Nihal Bursa ve Sürdürülebilirlik Akademisi Kurucusu Murat Sungur Bursa çifti gastronomi dünyasında tanınan, Chaine des Rotisseurs Derneği’nin Türkiye’deki ilk üyelerinden. Ama onlar sadece hedonist değiller, ülkemizde üretilen en kaliteli ürünlerin katma değerinin nasıl artacağına kafa yorup çaba gösteren ve yüreği ülke sevgisi ile dolu bir çift. Devlette ve Türkiye’nin önemli holdinglerinde üst düzey görevlerde bulunan Murat Sungur Bursa, eşi Nihal Hanım ile birlikte ülkemiz için ne yapabiliriz diye düşünüyor sürekli. Geçtiğimiz yıllarda New York başta olmak üzere pek çok ülkede Türk kahvesi ile ilgili konferanslar veren Nihal Bursa da eşiyle birlikte sinerji yaratıyor.

İSLAM SANATLARI MÜZESİ

Kudüs’e uçak yolculuğuna bile izin verilmediği bir dönemde jet hızıyla izin alıp L.A. Mayer İslam Sanatları Müzesi’nde sergi açan Bursa çifti, dünyanın önde gelen Türk kahvesi kültürü koleksiyonuna sahip. Mayıs 2022’ye kadar sürecek sergiye ilgi çok fazla.

2013 yılından beri “Somut Olmayan Dünya Kültürel Miras Listesi”nde yer alan Türk kahvesi bir fincanıyla güne başladığımızda mutluluk veriyor. Kahveye olan düşkünlük, onu bir taraftan çok güçlü ticari bir meta haline getirirken köklü bir kültürün oluşmasını da sağlamıştır. 15’inci yüzyılın ortalarında Yemen’de Sufi meclislerinden başlayarak yaygın bir içecek haline gelen kahve, 16’ıncı yüzyılın başlarından itibaren Osmanlı coğrafyasında incelikli bir kültür yaratmış ve dünyaya yayılmıştır. Türk kahvesi adıyla anılan bol köpüklü, telveli kahve, yaklaşık 500 yıldır keyifle içiliyor.  

Türk kahvesinin marka imajını güçlendirme çabası içinde olan Bursa çiftinin uzun yıllar emek sarf ederek oluşturduğu göz kamaştırıcı sergi ile artık kahvenin hatırı 40 yıllık değil yüzyıllarca sürecek gibi…  

Yorum Yazın