0Yorum

İftarda Balık ve Sağlık

Son zamanlarda sosyal medyada ve internette o kadar çok bilgi kirliliği dolaşıyor ki… Herkesin kafası beslenme konusunda karışmış durumda. Besinlerin insan sağlığına yararları konusunda teoriler ortaya atılınca pek çok kişi peşine takılıyor. Oysa bilimsel olarak kanıtlanmış verilere ihtiyaç var.

Balık en kıymetli hayvansal protein kaynaklarından biri olarak rüştünü ispatladı. Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün raporuna göre, dünyada 3 milyar insan protein ihtiyacının yüzde yirmisini denizden karşılıyor. Japonya, Norveç, İsveç gibi ülkeler bu listenin başını çekiyor. Ekonomik refah seviyesi yüksek, bilim ve teknolojide ileri ülkeler balık tüketiminde önde. Bu ülkelerde kalp damar hastalıkları oldukça az.

YUMUŞAK DOKULU

Yumuşak dokusuyla hazmı kolay, mideyi şişirmeyen, uzun süre tokluk hissi veren balık, iftar sofralarından eksik edilmemeli. Uzun saatler aç kalan vücut birdenbire ağır yiyeceklerle karşılaşınca yorgunluk hissi, ağırlık çökmesi gibi sorunlarla karşılaşabiliyor. O nedenle akşam iftar saatlerinde ızgara, buğulama ya da fırında pişirilmiş balıklar sağlığınız açısından size büyük katkı sağlayacaktır.

ALGI DEĞİŞİYOR

Son yıllarda iftar menülerine balığın eklenmesi, algının değiştiğine işaret… Son 15 yıldır bunu rakamlarda yakinen gözlemliyorum. İftarda besleyici balık çorbası ile başlayıp fileto bir balıkla ana yemeğe devam eden konuklardan aldığım geri dönüşler çok önemli. Eskiden Ramazan ayı boyunca “Hadi bir akşam da balık yiyelim” diyenler artık bu sayıyı 5 ya da 6’ya çıkarıyor. Uskumru, sardalye, alabalık gibi yağlı ve yerli balıkları tüketmek çok yararlı... Canlılığınızı arttırdığını bilmek ve kendinizi enerjik hissedebilmeniz için balık yemek şart. Balık yediğiniz öğünlerde her lokmanızda sağlıklı yaşamın tadına varacaksınız. Sahurda balık yemek de sizi hiç rahatsız etmeyecektir.

BALIK BULYONLU TARİFLER

“Ramazan’da balık yenildiğinde su ihtiyacını arttırır” diye düşünülür. Tava olarak pişirdiğiniz balığı yediğinizde elbette susarsınız. Fırında, buğulama ya da çorba şeklinde tüketirseniz pişirme esnasında kattığınız doğal balık bulyon ile birlikte besin değeri artacak, su gereksinimiz de azalacaktır.

Havaların sıcak gitmesi de insan metabolizmasını olumsuz etkilediğinden sindirimi kolay olan balıkları tüketmek rahatsızlık vermeyecektir. Mayıs itibariyle çeşitlerinin azaldığı bu dönemde çiftlik balıklarını çekinmeden tüketebilirsiniz.

İftarda balık, Ramazan boyu sağlık…

Yorum Yazın