0Yorum

Geleceğimiz Mavi Uygarlıkta

Kış mevsiminin sonlarına gelindiğinde çoğumuz kilo verme telaşına kapılırız. Bunun nedeni deniz mevsiminin yaklaşması ve fazlalıklarımızdan kurtulma isteğidir. Ayağımızı tuzlu suya soktuğumuz andan itibaren mutlu anlarımız başlar. Vücudumuzun bütün kaslarını çalıştıran yegane spor yüzme, sağlığımıza olumlu etki yaratır. Deniz suyundaki mineraller sağlık için çok faydalıdır.

Dalış ve dalgıçlık, rüzgar sörfü, güneşlenmek, mavi tur, oltayla balık avlama, denizde mutluluğumuzu artıran faaliyetlerdir.

ÖNEMLİ PROTEİN KAYNAĞI

İnsanoğlunun toplam protein ihtiyacının beşte biri, su ürünlerinden karşılanır. Dünya çapında sadece balıkçılıkla ilgili sektörlerden geçimini sağlayan 500 milyondan fazla insan var. Küresel iklim değişikliği ve nüfus artışı sorunları denizlerin önemini daha da artırıyor. Çünkü gelecekte yeryüzünde tarım ürünleri üretiminde yetersizlikler yaşanmaya başlayacak ve dünya nüfusu beslenme açısından da denizlere bağımlı hale gelecek.

DENİZİN DİBİ HAZİNE

Denizcilik gücüne özellikle 20’nci yüzyılın ikinci yarısından sonra “deniz dibi madenciliği” sektörü katıldı. Deniz diplerinin altındaki hidro karbon kaynakları ve diğer madenlerin su üstüne çıkarılmasını sağlayan sektörde, sadece ABD firmalarının yaptığı yatırımların toplam değeri 1 Trilyon Dolar civarında. Petrolün yüzde 30’u, doğalgazın yüzde 50’si denizlerden çıkarılıyor.  

DENİZ ÇEVRECİLİĞİ ÖNEMLİ

Gelecek kuşaklar için mavi uygarlığın ne kadar önemli olduğunu bilmek ve denizi korumak gerekir. Çünkü okyanuslar ve denizler süratle kirleniyor. Dünyada her yıl 450 milyar metreküp arıtılmamış endüstri atığı, tarımsal atık ve katı çöp denize bırakılıyor. Her saatte yüzde 50’si plastik olan 675 ton çöp atılıyor. Bir plastik şişenin denizde çözünebilmesi 200 yıl alıyor. Gelecekte bineceğimiz dalı kesmeyelim!

Yorum Yazın