0Yorum

Gastronomi Turizminin Önemi

1998 yılında Japonya’nın başkenti Tokyo’nun dünyaca ünlü balık hali Tsukiji’de sabah 03:00 sularında dolaşan iki çılgın, Silahlı Kuvvetler’deki kariyerlerini bırakıp Türkiye’de istihdam sağlama, ülkeye döviz kazandırma ve üretim arzusuyla yola çıkıp emeklilik kararı verdiler. O sıralarda Büyükelçilikte Askeri Ateşe olarak görev yapan Nedim Anbar ağabeyim “Bu balık haline orkinos satmak için emekli olacağım Süreyya” deyince “Ben de emekli olup Ankara’da balık restoranı açacağım ve Japonları oraya yemeğe getireceğim” dedim. Herhalde birileri videoya çekse hakkımızda normal şeyler söylemezdi.

Emekli Kurmay Albay Nedim Anbar, yüreğinin götürdüğü yolda yürüdü ve şu anda Aqua-Dem firmasının ortağı. Çeşme Ildırı’da dünyanın en kaliteli orkinos çiftliğinin sahibi ve kurucusu. Ülkemize milyonlarca dolar döviz geliri kazandırıyor ve yedikleri yiyeceklerin menşeini araştıran Japon turistleri her yıl bölgeye çekiyor.

Mesleğini büyük bir aşkla icra eden Dr. Oğuz Erdal’ın Türkiye temsilciliğini yaptığı JTB Royal Road Tour, Japon turistleri Ankara’ya getiriyor. İlk durağı Anıtkabir olan tur, sonra Trilye’de ıstakoz yiyip Kapadokya’ya devam ediyor. Yıllardır 20 -25 kişilik Japonya’nın en tanınmış iş insanı, aktör gibi kişilerden oluşan gruplar için yıllık rezervasyon alıyorum.  Ben de hedefimi yakalamanın keyfini uzun zamandır yaşıyorum.

MUTFAK ÇOK ETKİLİ

ABD Başkanı Joe Biden’dan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a, İtalya Başbakanı Mario Draghi’den efsane futbolcu Platini’ye, aktör Sean Penn’den yapımcı Oliver Stone’a kadar pek çok ünlü isme “Ankara’da neyi hatırlıyorsunuz?” dediğinizde mekanın ismini ve yedikleri yemeklerin izdüşümlerini anlatacaklardır.

İşte gastronomi bu yüzden çok önemli… Soyut bir kavram gibi gelebilir çünkü yemeğin sonunda cebinizde fatura kalır ama çok güzel bir akşam yemeği deneyimi yaşamışsanız hafızanızda kalan anıları torunlarınıza bile anlatarak ölümsüzleştirirsiniz.

DERNEĞİN KATKISI

Kazandığını işine harcayanlardan birisi olarak yengeç tatmak için Kuala Lumpur’a, en iyi ördeği denemek için Pekin’e, causa için Lima’ya, Senegal’den Japonya’ya kadar üşenmeden seyahat ederim. Gittiğim ülkede öncelik eskiden tarihi yerlerdi ama şimdi güzel yemek! Avrupalı, Amerikalı ve Uzak Doğulu turistler de yeme içmeye çok önem veriyor ve zaman ayırıyor.

Son zamanlarda iki kez zoom toplantısında dinlediğim Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe’deki müthiş heyecana bayıldım. Çok güzel projeleri hayata geçiriyor. Şimdi de “7 Şehir, 7 Bölge, 7 Ülke” mottosuyla 2 - 4 Haziran’da düzenlenecek Gastro Show ile Türkiye’den ve dünyadan sektöre damga vurmuş şef ve uzmanları bir araya getirecek olan derneği çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.   

Not: Tüm kadınların Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlarım.  

Yorum Yazın