0Yorum

Gastronomi Duayenleri Buluşması

Geçtiğimiz hafta İstanbul Kültür Üniversitesi “Türkiye Ekonomisi ve Gastro-Ekonomi” adı altında bir panel düzenledi. Konusunda otorite olanları bir araya getirmek gerçekten önemli bir maharet.

Ünlü gazeteci-yazarlar Müge Akgün, Mehmet Yaşin, Teoman Hünal ve Ahmet Örs, gastronomide yaşanan sıkıntıları, geldiğimiz noktayı, bundan sonra neler yapılabileceğini engin deneyimlerine dayanarak anlattılar.

Otellerdeki her şey dahil sisteminde turistlerin mutfağımızı oteldeki açık büfe ile tanıdıklarını ve bunun olumsuz rol oynadığını dile getirdi konuşmacılar...

RESTORANLARA DESTEK

Yeme içme sektöründe uzun yıllardır deneyimi olan Teoman Hünal, Türkiye’de ehil olmayan yatırımcıların gittikleri mekanlarda hafta sonu kalabalıklarını görünce iştahlarının kabardığını ve bu işe girdiklerini anlattı. Uzun süre ayakta kalan restoran sayısının azlığından yakındı... Dünyanın en ünlü üç restoranının İstanbul’da barınamamasına da değinen Hünal, kaliteli mekanlara daha sık gidilmesi ve desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Anadolu’yu karış karış gezen, pek çok kimsenin tatmadığı eşsiz lezzetlere erişebilen duayen gazeteci-yazar Mehmet Yaşin, “Anadolu lezzet dolu” diyerek deneyimlerini aktardı. Türk mutfağının hak ettiği yere bir gün mutlaka geleceğini anlatan Yaşin’in konuşması öğrencilerin çok ilgisini çekti.    

2023 HEDEFİ BÜYÜK

Moderatör olarak yer aldığım oturumda TURYİD’den Ebru Koralı, ünlü şef Can Oba ve ETÜDER Başkan Vekili Nevra Eker ile “Gastronomi ve Ekonomik Etkileri”ni konuştuk. TURYİD’in geçtiğimiz yıl düzenlediği etkinlikte hedefe ulaşıldığını söyleyen Ebru Koralı, 2018’de ülkemizde turist başına 647 doların harcandığını, 2023 yılında ise 70 milyon turist, 70 milyar dolar harcama hedeflediklerini söyledi.  

Can Oba, Türkiye’de yeme içme dünyasında karşılaşılan zorluklardan bahsetti. Ayrıca yemek ticketlarının sektöre darbe vurduğunu ve kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi. Can Bey insanların restoranları sosyalleşme alanı olarak ve görülmek amacıyla kullandıklarından bahsetti. Türkiye’nin en genç sektörlerinden biri olan Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği Başkan Vekili Nevra Hanım son yıllarda ev dışı tüketiminin artışının önemli bir mesafe kat ettiğini söyledi.

İstanbul Kültür Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Şen, ekranların unutulmayan efsane sunucusu Orhan Ertanhan, Öğretim Görevlisi Raif Bakova büyük bir özveriyle müthiş bir etkinlik düzenlemişler. Sektörün duayenlerinden Beyti Güler’e onur ödülü vermeyi de unutmadılar.  

Yorum Yazın