0Yorum

Fransa'nın Coşkulu Milli Bayramı

1996 yılında Fransa Genelkurmay Başkanı’na verilen bir öğle yemeğinde, konuğun gastronomiye olan ilgisi iş görüşmelerinin süresini bile kısaltmıştı. 7’den 70’e mutfak ile yakından ilgili bir ülkenin Ankara’daki ulusal gün kutlaması da farklı oluyor elbette.

Milli marşımızın okunuşu ile başlayan gecede Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ve Fransa’nın Ankara Büyükelçisi Charles Fries, günün anlam ve önemini anlatan konuşmalar yaptılar. 700 bin Türk vatandaşın Fransa’da, 10 bin Fransız vatandaşın da Türkiye’de yaşadığını söyleyen büyükelçi, göreve başladığı günden itibaren Türk – Fransız ilişkilerinin geliştirilmesine çok büyük katkı sağladı. Türkiye ve Fransa’nın geçmişte terör saldırılarına maruz kaldığını, pek çok ortak konularının olduğunu anlatan Büyükelçi Fries, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 24 Haziran seçimlerinden hemen sonra yapılan NATO zirvesindeki yakın dostluğuna dikkat çekti.

MİRASIMIZA HAYRANLAR

Her yıl yüzbinlerce Fransız turistin Türkiye’de tatil geçirdiğini ve tarihsel mirasa hayran kaldıklarını söyleyen sempatik Büyükelçi Fries, Türk yatırımcıların Fransa’da, Fransız yatırımcıların Türkiye’de işbirliğini daha da arttırmaları gerektiğini dile getirdi.

Peynir konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinden olan Fransa’nın milli gün kutlamasındaki açık büfede birbirinden lezzetli peynirler sunuldu. İlerleyen dakikalarda devasa büyükelçilik bahçesinde çimlerin üzerinde çok keyifli dakikalar geçiren konuklar, Fransız misafirperverliğinden çok memnundu.

YAŞASIN DOSTLUK

İki yıl önce ünlü Fransız sanatçıları ile Ankara’da konser verip gelirini sokak hayvanları barınağı yapımına ve restoranlardan artık yemek toplanması için kamyon alımına bağışlamayı planlayan doğa dostu Fransızlar, o dönemde Ankara’daki olumsuz olaylar yüzünden bu arzularını yerine getiremeyip konseri iptal etmek zorunda kalmışlardı. Geceye giderken köpek figürlü kravatımı özellikle taktım, arzulayıp gerçekleştiremedikleri sosyal sorumluluk projesini anımsatmak için!

Bir gün sonraki Hırvatistan – Fransa Dünya Kupası finalinde Fransa’nın kupayı alması için dua edip Türk sporseverlerden de destek isteyen, futbola çok düşkün Büyükelçi, “Yaşasın Fransa – Türkiye dostluğu” diyerek sözlerini bitirdiğinde büyük alkış aldı. Türk – Fransız ilişkilerinin süratle düzeldiğinin göstergesi oldu 14 Temmuz Cumartesi akşamı Fransa Büyükelçiliği’nin bahçesindeki kutlama!

Yorum Yazın