0Yorum

Eskişehir'in Ayten Usta'sı

Kara Harp Okulu öğrencilik yıllarımda Çanakkale’ye izne giderken otobüsümüzün kısa bir süre mola verdiği Eskişehir’in soğuk görünümüne bile katlanamazdım.

Son zamanlardaki ziyaretlerimde kentin hızına yetişemiyorum. Modern bir şehir, Avrupa’nın kartpostal gibi görünen kentlerinden eksiği yok fazlası var. Çünkü Eskişehir mutfağı lezzetler manzumesi. Bozası, tahin helvası, göbetesi, çiböreği, balaban köftesi, hepsi damak çatlatan cinsten.

Kökleri derinden gelen şehir Eskişehir’de birkaç yıldır gıpta ile takip ettiğim Ayten Usta Gurme Restoran’da son yıllarda yediğim en güzel yemekler beni kente daha da yakınlaştırdı. Hızlı tren ile konforlu bir yolculuk yapıp Eskişehir lezzetlerine bu yıl daha da yakınlaşacağım gibi görünüyor...

AİLE İŞLETMESİ

Ayten Çetin ve sevgili eşi Hayati Çetin ile Ankara’da tanışmıştık ama ben restoranlarını daha önce ziyaret etmiştim. Selçuklu mutfağı ile ilgili çalışmalarını heyecan ile anlatınca beni de heyecanlandırdı. Emekli bir öğretmen olan Ayten Hanım’ın mutfağında kadınlar çoğunlukta. Çocukları Aybike ve Şamil de okuduktan sonra ekibe katılmışlar. Ar-Ge çalışmaları yapıyorlar, inovasyona önem veriyorlar ve Ayten Usta’nın müthiş lezzetlerini dünya insanı ile tanıştırma yolundalar. Çok titiz ve ciddi bir aile ortamı ve çalışma var burada.

Pek çok kültürün harmanladığı Osmanlı, Selçuklu dönemi halk mutfağı ve Anadolu mutfağından ilham aldığını söyleyen Ayten Usta Gurme Restoranı’nın sahibi ve şefi Ayten Çetin, asırlarca bu topraklarda pişirilen geleneksel tarifleri günümüzün damak tadına uygun olarak güncellediğini söylüyor. Son yıllarda yediğim en lezzetli etli keşkek ve Kayseri’nin ünlü nevzine tatlısının bıraktığı tat Ankara’ya dönene kadar damağımda kaldı. Balaban kebabı ise sözün bittiği yer. Yakında iskendere karşı önemli ölçüde mesafe kat edeceğine inandığım balaban kebabının anavatanı burası.

MÜTHİŞ AMBİYANS

Ayten Usta Gurme Restoran ferah bir mekan. Güzel lezzetleri yerken Ulu Önder Parkı’nın göl manzarasını izliyorsunuz. Dinlendirici ve huzurlu... Osmanlı şerbetlerinden “Reyhan”, “Valide Sultan”, “Sirkencubin”in tadına baktım, şeker oranı öyle güzel dengelenmiş ki hepsi birbinden güzel.  

Gazlı içeceklerin menüde yer almadığı Ayten Usta’da sadece Eskişehir mutfağına ait yemekler bulunmuyor, Anadolu’nun yıldız yemekleri de hakkı verilerek yapılıyor. Ama hammadde seçimi büyük titizlikle yapılıyor. Jersey inek sütünden tutun da manda kaymağına, kullanılan tereyağının  katkı maddesiz, kazeinsiz oluşuna kadar çok özel ilgi var burada.

Gençlerin işe katılması, bu güzel lezzzetlerin asırlarca sürmesinin müjdesini verir gibi. Yolunuz Eskişehir’e düşerse Ayten Usta molası vermenizi öneririm. Lezzetle kalın.

Yorum Yazın