0Yorum

Ekmek Festivalinden İzlenimler

Eylül ayında İrlanda’ya yapmış olduğum seyahatte en ilginç anlardan birisini Dublin’deki Guinness Bira Fabrikası’nda yaşadım. Giriş katından terasa çıkana kadar tüm süreç anlatılıyordu. Üretimin başlangıcında temel hammadde arpa anlatılırken ilk sözcüğün Mezopotamya ile başlaması manidardı. Türkiye, Mardin, Amik ve Konya ovası ile dünyanın hububat deposuydu bir zamanlar. Üretimimiz azaldı, ürünlerin genetiği bozuldu ama sonunda uyanış başladı. Türk halkı toprağına, ekmeğine mayasına sahip çıkmaya başladı.

DÜNYADA EKMEK

Türk halkının temel besin gıdası olma özelliği taşıyan ekmek; un, tuz, su ve mayayla yoğrularak değişik biçimler verilen ya da kalıplanan ve fırında pişirilen yiyecektir. Ekmeğe özelliğini kazandıran maya olarak kullanılan maddenin etkinliğidir. İster mayalı, ister az kabarmış olsun, buğdaydan, pirinçten, mısırdan ya da çavdardan yapılsın, değişik pişirme teknikleriyle pişirilen ekmekler dünyanın dört bir yanında bulunur.

FESTİVALE YABANCI İLGİSİ

Ankara’da geçen hafta 13 – 15 Ekim tarihleri arasında CerModern’de yapılan Ekmek Festivali’ne yoğun ilgi vardı. Doğru ekmeği ve Anadolu’nun buğday ve ekmek zenginliğini dünyaya anlatmak için düzenlenen festivalde miras gelecek ile paylaşıldı.  İnsanların artık ne yedikleri konularına karşı duyarlı olmaları sevindirici gelişme.

1’inci Uluslararası Ekmek Festivali’ne Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, KKTC, Türkmenistan, Makedonya, Almanya, Arjantin, Belarus, Fas, Güney Afrika, Kuveyt, İsrail, Ukrayna ve İtalya gibi ülkeler katıldılar.

EKMEĞE FISILDAYAN KADIN

Festivale büyük emeği geçenlerin başında, Ankara’da ilk Fransız baget ekmeklerini üreten, cevizli, zeytinli ekmek gibi ürünleri hayatımıza sokan Muharrem Arıcı ile ekşi mayalı ekmek konusunda kendi markasını oluşturan, ekmeğe fısıldayan kadın olarak anılan Mine Ataman vardı. İktisatçı, arkeolog ve post modern bir fırıncı Mine Ataman’ın “10 Bin Yıldır Sofraların Baş Tacıyım”, “Mitolojik Ekmek Hikayeleri”, “Ekmek Workshop”, “Ekmek Üstü Lezzetler” gibi birçok içeriği yansıtan çalışmaları bulunuyor.

Festivalde mor buğday ekmeğinden Trabzon ekmeğine kadar çeşitler mevcuttu. Bu denli zengin çeşitlerin yanı başında da “İsraf Olmasın” kampanyasına destek verenlerin standı yerini alıvermişti. Ekmek israfıyla yeryüzünde yaşamını sürdürecek binlerce canlı var.

Sofraların baş tacı ekmek, kilo alanların korkulu rüyası olmaktan nasıl çıkacak sorusuna yanıt veren lezzetli ve renkli bir festival oldu.

Bir tohumu hafife alma evlat, bir gönülle birleşince dünyayı değiştirir!

Yorum Yazın