0Yorum

Dünya'da Yeni Normal

Dünyanın pek çok ülkesinde karantina kaldırıldı yeni normal hayat başladı. Ülkemizde restoran, kafeler gibi yerler de tedbirlerini alarak yeni bir döneme girdiler. Yasağın kaldırılışının ilk günü İstanbul’da güneşli bir hava varken mekanlar tedbirlerini alarak kendilerine duyulan hasreti müdavimleriyle giderdiler.

İngiltere’de 1 Temmuz itibariyle yasak kalkacak. Bu süreye kadar çalışan personelin maaşlarının % 80’ini devlet ödüyor. Kira yardımı yapılmıyor ancak 3,4 kişinin istihdam edildiği büfe vs  gibi yerlerin kiralarının ödenmesine devlet yardımcı oluyor. Sofra London’ın sahibi ve şefi Hüseyin Özer ile konuştuğumuzda bu bir ayın bir an önce geçmesini sabırsızlıkla beklediğini söyledi. Bu dönemi parklarda bol bol spor yürüyüş yaparak geçiren Özer, İngiltere’ye göre Türkiye’nin durumunun çok daha iyi olmasına sevindiğini sözlerine ekledi.

 

JAPONYA FARKLI

Japonya corona virüsten en az etkilenen ülkelerden biri. Zamanında alınan tedbirler ölüm oranını ve hastalığın yaygınlaşmasını azalttı. Başkent Tokyo’da Osmanlı Mutfağının güzel yemekleriyle adını duyuran “Burgaz Ada Restoran”ın sahibi ve şefi Mehmet Dikmen 2 ay boyunca evlere kuzu pirzola servisi yaparak dükkan kiramı çıkarttım diyor.

Japon Hükümeti 6’ıncı aydan itibaren 12’inci aya kadar restoran kirasının üçte ikisini karşılayacak. Ayrıca Tokyo Belediyesi her işletmeye 25 bin dolar nakit para veriyor. Almanya’da uzun yıllardır restoran cafe işleten Berlin’de 6 mekanı olan Tamer Akkılıç, cafeler ve turiste yönelik işletmelerdeki işlerin turist gelmediği için zorlandığını söylüyor. En son hizmete soktuğu “Baba Pirzola” isimli restoranın çok iyi iş yaptığını belirtiyor.

 

AVUSTURYA’DA İŞLER ZOR

 

Yılda 12 milyon turisti ağırlayan Viyana’da hiçbir turistin olmayışı mekanlardaki işlerin çok zayıfladığını Naschmarkt Pazarındaki ünlü balık restoranı Nautilus’in sahibi, Şabu Topallar %30 kapasite ile çalışan iş yerlerinin bile şanslı olduğunu bu koşullarda uzun yöne dayanmanın zor olduğunu söylüyor. İnsanların maske ile keyifli ortamda oturmak istemediğini bir an önce virüsün ilacının ve aşısının bulunması için dua ettiğini söylüyor. Şabu Topallar’ın restoranına Cumhurbaşkanı, Bakanlar ve çok sayıda ünlü isim gidiyor.

Do&Co’nun gözbebeği, imparatorluğun en tanınmış pastanesi Demel’in bile henüz açılmadığını insanların bir fincan kahve ve zacher pasta için yıllardır önünde kuyrukta beklediği mekanın açılması sektöre moral verecek.

Singapur 6 milyon nüfusu ile 36.000 corona virüse yakalanan hasta ve 24 ölüm oranı ile sağlık sistemleri konusunda genel mesaj verdi. Devlet, işletmelerin kiralarının yüzde ellisini ödüyor vergi almıyor.

Endonezya’nın başkenti Cakarta’daki ünlü Turkuaz Restoran’ın sahibi Özgür Zorlu Temmuz sonuna kadar restoranını açamayacağını, işletme sahipleri personel maaşlarının asgari ücretine kadar ödeyebileceğini ama devletin işletmelere hiç yardım etmediğini 300 milyon nüfuslu ülkede hastalık rakamların az olduğunu Eylül’de normale döneceğini belirtti.

Yorum Yazın