0Yorum

Doğu Sizi Bekliyor

Yarım asıra yaklaşan faaliyetleri ile ülkemiz tanıtımına büyük önem veren Tempo Tur, “Doğu Anadolu’yu tanıtalım” kampanyası ile birbirinden güzel turlar düzenliyor. Bir tanesine geçtiğimiz hafta katıldım. Ülkemizin değerlerini görmek, bölgenin huzura kavuşmasına tanıklık etmek, çıkmayı hayal edemeyeceğiniz dağların yüksekliklerinde doğa harikası ters lale bahçelerinde fotoğraf çektirmek... Batman’da başlayıp Van’da biten tur inanılmaz keyifliydi.

BATMAN’I TANIYAMADIM

Havaalanına inmek için alçalan uçakta Batman’ın ne kadar büyüdüğünü, şehirde dolaşırken gördüğüm modern binaları anlatsalar inanmazdım. Siirt’te görev yaptığım 1987 – 1990 yıllarında sadece Türkiye Petrolleri yerleşkesi çölün ortasında vaha gibiydi ama şimdi çöl kalmamış.

İdil, sular altında kalan Hasankeyf, tarihi yapılarıyla kiliseleri ile gizemini koruyor. Öğündük köyünde Markus Ürek’in babasının ahır olarak kullandığı yeri mahzen yapması, beş yüz elli yıllık üzüm bağlarını canlandırması, yurt dışında eğitim aldıktan sonra köyüne gelip çarığını giymesi, göl kenarında muazzam bir manzaraya sahip köyündeki ekonomiyi canlandırması, dinlenmesi gereken bir başarı öyküsü. Ülkesini seven insanların bölgelerine gelip kalkınma hamlesi başlattığını görmek çok büyük mutluluk veriyor.

Midyat yeni yapılarıyla, otelleriyle, zanaatkarların yaptığı kuyumculuk faaliyetleri ile gözdeliğini her zaman koruyor. Ezidilerin köyü bomboş... Öyle heybetli duruyor ki inşallah cıvıl cıvıl eski günlerine döner. “Bereketli Hilal” topraklarındaki insanların artık makus kaderlerini yenme zamanının gelmiş olduğunu hissettim bu turda.

KONUKSEVER CİZRE

Sıcak iklim, insanlarını da çok candan yapmış... Cizre’nin tanınmış avukatı Ömer Yıldız muhteşem bir çiçek buketiyle karşıladı Divan Oteli’nin girişinde. Otel çok yakışmış Şırnak’ın en güzel ilçesi Cizre’ye. Yemekler ve servis kaliteli, gece Suriye’nin ışıklarını izleyerek kahvenizi yudumlayabilirsiniz... Misafirperver insanların kenti Cizre’de Mem-u Zin Türbesi,  Medresa Sur, Ahmed El-Cezeri Türbesi, Hz. Nuh Türbesi, Abdaliye Medresesi, Bırca Belek Parkı, Ulu Cami, Arasta Pazarı’nı mutlaka gezmelisiniz.

Sinan Lokantası büyük sürprizdi benim için... Süryani pilavı, ekşili patlıcan, sebzeli kaburga, ekşili bamya, kırma köy tavuğu, zeytinyağlı nohut, patlıcan çığırtma, süt helvası müthiş tatlar. Anadolu lezzet dolu dedirtiyor. Çocuk yaşlardan beri mutfakta çalışan baba Sinan Usta ve oğlu Senan birlikte harikalar yaratıyor. Yolunuz düşerse geleneksel mutfağımızın temsilcisi Sinan Lokantası’na mutlaka uğramanızı öneririm.

Yorum Yazın