0Yorum

Doğala Dönüş

Pandemi olmadan önce de uzun yıllardır sağlıklı beslenme, katkısız ürünler konusunda sürekli bilgilendirme yapmaya çalışıyoruz. Ama pandemi bu ısrarda haklı olduğumuzu bir kez daha gösterdi.

Koronavirüse yakalanıp maalesef tüm ciğerlerini virüs kaplamış yakınlarım oldu. Ama hepsi kısa bir sürede sağlıklarına kavuştular. Nedeni bağışıklık sistemlerinin güçlü oluşu…

Aslında pandemiden önce kıpırdamalar, Bereketli Hilal’in bir parçası olan Anadolu’nun verimli topraklarına ilgi başlamıştı. Eğitimlerini yurt dışında tamamlayan gençler okyanus ötesi yerlerden bunu daha iyi görebiliyorlardı. Ülkelerine döndüklerinde ata toprağı, siyez buğdayının önemini anlayıp üretime geçmişlerdi. Bunlardan biri olan Sibel Güdek’i daha önce anlatmış ve ürünlerinin çıkar çıkmaz Amerika’ya gönderildiğini yazmıştım.

BALIKESİR’DEN FİLİZLENİYOR

Bigadiç Belediye Başkanı İsmail Avcu’nun 20 yıldır Amerika’ya turşu ihraç ettiğini sizlerle paylaşmıştım. Şimdi bahsedeceğim ise Balıkesir’in Sındırgı ilçesinden… Genç bir hanım Filiz Simay Karaca, ekonometri eğitimini tamamladıktan sonra Bilgi Üniversitesi Marka Okulu Pazarlama İletişimi Yüksek Lisans programına kendi markasını yaratabilmek için başlıyor. Oldukça idealist, hedefe odaklanan azimli bir kişilik Filiz Hanım.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde uzun yıllar subaylık yaptıktan sonra emekli olan Nizamettin Karaca’nın çocuklarının temiz gıda ile beslenmeleri ve doğa ile iç içe büyümeleri için emekli ikramiyesi ile yaptığı taş ev, Filiz’den markasına yuva olmuş.

ADİL ÜRETİM

Mevsiminde ürün üretmek üzere anneanne evi usulü ve doğaya saygı ile kapılarını açan taş evde dut pekmezinden tahine, kuşburnundan mavi yemiş reçeline, çıtır balkabağından yaban böğürtlenine kadar her şey bölgeden ve tarım alanında mevsimlik çalışan kadınlar iş hayatına dahil edilerek üretiliyor.   

Özlük hakları ve insani koşullarda çalışmayı amaç edinmiş bir sosyal girişim projesi Filiz’den Taş Ev’de doğal gıda ürünleri dışında aromaterapi mumları yapıyor Filiz Hanım. Reçellerde glikoz ve hiçbir üründe katkı maddesi yok. Hem sağlık hem lezzet ikisi bir arada…

Bu topraklarda yıllardır benimsenmiş ekim yöntemleri ile ürün yetiştirip yine topraklarımıza ve kültürümüze ait hazırlama pişirme ve saklama yöntemlerini kararlılıkla sürdürmeye niyetli Filiz Simay. Ülkemizde güzel şeyler de oluyor… Bardağın dolu tarafına bakıp haftaya umutla başlayalım. Anadolu’nun Filiz’leri tüm coğrafyamızı yeşertecek, iyi ki varsınız.

Yorum Yazın