0Yorum

Denizlerin Lezzetli Zamparası

Deniz ürünleri deyince ilk akla gelen kalamardır. Kalamarsız bir balık lokantası düşünülebilir mi? Kalamar yemeden bir balıkçıdan dönüldüğünde buruk kalmaz mı içiniz? “Bu alem bensiz olmaz” diyen bir deniz ürünüdür kalamar.

Kalamar, kabukları olan kafadan bacaklıların yumuşakçalar grubundandır. Çok zeki bir deniz canlısıdır. Denizde dolaşırken cin gibidir. Sekiz kolu ve iki uzun beslenme dokunacı vardır. Supyadan daha büyük gözlere sahiptir, vücudu daha uzundur ve vücudunun iki yanında geri geri hareketini sağlayan üçgen şeklinde yüzgece sahiptir.

OLTA KALAMARI MAKBUL

Dünyada 280 çeşit civarında kalamar yaşar. Fakat en lezzetlisi Ayvalık-Gökçeada arasındaki kıta sahanlığındadır. Ege’nin soğuk suları, Kaz Dağlarının yoğun oksijen pompalaması, zengin planktonlar bu lezzetin artmasının temel unsurlarıdır. Üreme dönemleri dışında derin sularda yaşayan kalamarlar nadiren yakalanırlar. Ancak üreme dönemlerindeki renkli aşk hayatları onları kıyıya yaklaştırır. Şubat ve Mart aylarında bol miktarda yakalanırlar. Ağ ile yakalandıklarında lezzetleri azalır çünkü denizden çıktıklarında birbirlerine sürttüklerinde tam ortalarından geçen, kalker çubuğu olarak adlandırılan iskeletleri boyunca vücutlarına sıvı salgılarlar. Bu sıvı bitter acılığı oluşturur ve o nefis kalamar tadını bulamazsınız, sıradandır. Ama olta ile tek tek yakalandığında teknedeki livarda yüzerler ve temasları olmaz birbirleriyle.

ÜÇ KALBİ VAR

Boyları 50 cm’ye kadar olanlarına rastlandığı gibi Amerika’da bir insan boyu kadar olanlarına ve dalgıçlara saldıranlarına da rastlanır. Şeffaf görünümlü olup, potansiyel düşmanlara karşı kendilerini gizlerler. Yüzeye yakın yerlerde son derece zarif hareketler yaparlar. Kalamarlar ana kalp ile birlikte toplam üç kalbe sahiptir. Çok ilginç cinsel yaşamları vardır. Bazı türlerin erkekleri ilişki kurmak için renk deseni taklidi yaparak dişi kılığına bürünür. Sevişme halindeki çifte yanaşıp cilve yapar, diğer erkeği cezbeder. Sevişme anındaki erkek yeni bir dişinin yaklaştığını sanarak dişi görünümlü erkek kalamar ile ilgilenmeye başlar. Bir anlık boşluktan yararlanan erkek kalamar dişiyle eşleşir. Arkadaşını kandırdıktan sonra füze hızıyla kaçar. Bukalemunlara taş çıkartacak bu hareketi saniyeler içinde yaparlar ve başka kılığa girebilme yeteneğine sahiptirler. Karayipler’de yaşayan bir cins resif kalamarı 36 farklı şekle bürünür. Mesela saldırgan imajı yaratmak ve erkeklerden korunmak için kendisini zebra kamuflajına sokabilir.

TIP DÜNYASI KEŞFETTİ

Kalamarın üzerinde tıp dünyası çeşitli ciddi araştırmalar yapmaktadır. AIDS hastalığına neden olan HIV virüsünün bulaşma yollarını kavramayı sağlayacak verilerin ortaya konduğu söylenmektedir. Vücutlarının ortasından geçen kalker çubuğu kuş kafeslerinde gagalama için kullanılır. Bazı Akdeniz ülkelerinde kalamarlar pişirilirken bu şeffaf görünümlü kalker çubuğuyla birlikte pişirilir.

KALAMARIN TEMİZLENMESİ

Önce soğuk, akar bir suyun altında tutun. Daha sonra başının bağlı olduğu kolların ucunu kesin ve sonradan kullanmak üzere bir kenarda bekletin. Başının diğer kısmını tutarak çekin ve vücudundan ayırın. İçini temizleyin ve akar suyun altında tekrar elinizle yenilmeyen kısımları çıkartın.

Yorum Yazın