1Yorum

Denizler Kin Tutmaz

Doğanın yapısını değiştirirseniz, onun tasvip etmediğini yaparsanız gün gelir sizi cezalandırır. Tıpkı dere yataklarına yapılan inşaatlara aşırı yağmurlarda gösterdiği tepki gibi. Denizlerde de durum aynıdır. Balıkların yuvalarına çomak sokarsanız, büyüme ve yemlenme alanlarını kirletirseniz, yavru balıkları avlarsanız, gelecek nesillere bunun faturasını ödetir. Sizi dünyanın en kıymetli hayvansal proteininden mahrum bırakır.

TEMİZ DENİZ VERİMLİDİR

Öğrencilik yıllarımdan bu yana Çanakkale’ye her gittiğimde yorgunluğumu atmak için motorla Kilitbahir’e geçerim. Hava sıcak ve deniz mevsimiyse Zargana Plajı yanındaki fenerin önünde suya girer beyaz oltalı 0,25 kalınlığındaki misinanın ucuna beyaz iplik bağlayıp akıntıya bırakırım. Hiç boş dönmem, birkaç saat içinde günlük yiyeceğim zargana balığını yakalarım. Eğer iplik netice vermiyorsa, ayaklarımın altındaki midye tarlasından iki midye alıp birbirine vurarak kırılan midyenin içindeki beyaz kısmını oltaya takarım. Balıklar hiç affetmez, bazen melanur, karagöz bile gelir oltaya. Çünkü o midyeler hızla akan akıntının altında olduğu için çok temiz ve güvenilirdir, aynı zamanda çok lezzetlidir. Bunu balıklar bile anlar.

ASIRLAR ÖNCEKİ GİBİ

Bir Osmanlı Subayının yemek kitabı olan “Aşçıbaşı”nda, 1900 yılında Kilitbahirli olan Piyade Subayı Mahmud Nedim Bin Tosun’un aynı bölgede zargana yakaladığını okuyunca doğa ile ilgili görüşlerim pekişti. Bir asırdan fazla süredir aynı akıntının üzerinde zargana, altında en lezzetli midyeleri bulabiliyorsak doğa ile anlaşmak, barışmak ona yanlış yapmamak gerekir.

Muş’un Bulanık İlçesi’nde görev yaptığı sırada annesinden aldığı feyz ile yazdığı “Aşçıbaşı” isimli yemek kitabını bize armağan eden Mahmud Nedim Bin Tosun’un bıraktığı Kilitbahir henüz bakir. Çünkü aynı tür balıkların Boğaz’ın temiz oluşundan dolayı stoklarında çok az azalma olsa da mevcudiyeti devam ediyor. Ancak Çanakkale Boğazı’na köprü yapılma hazırlıklarına başlandı, bundan sonra Boğaz’daki balıkların akıbetini kestiremeyeceğimi şimdiden söylemek istiyorum.

Yorum Yazın