0Yorum

Denizin Afrodizyakları

 

Antik Yunan döneminde denizin köpüklerinden doğmuş Yunan Aşk Tanrıçası Afrodit’ten türeyen “afrodizyak” kelimesi Romalılarda cinsel gücü arttırdığına inanılan yiyeceklere atfedilirdi.

 

İSTİRİDYE KAZANOVAY’LA ANIMSANIR

İçerdiği bazı aminoasitlerin cinselliği sağlayan hormonları tetiklediği istiridye, sığ sulardaki kayalarda yaşayan çok leziz bir canlıdır.
Ona alışmak çok zordur ama vazgeçmek daha da zordur. Hem dişi hem erkek olabilen istiridyenin afrodizyak etkiye sahip olduğunu en iyi anlatan Kazanova’nın yaşam tarzıdır. 18. yüzyılın en ünlü çapkını Kazanova her sabah kahvaltısında 50 adet çiğ istiridye tüketirdi. Tarih boyunca hep rivayet olarak dillerden dile anlatılan istiridyenin cinsel gücü artırıcı etkisi geçen yıllarda Miami Barry Üniversitesi Kimya Profesörü George Fisher ve ekibi tarafınca yapılan uzun araştırmalar sonucu bilimsel olarak kanıtlandı.

SEÇİMLERDEN SONRAYA HAZIRLANIN

Çinko açısından oldukça zengin olan istiridyenin afrodizyak kalitesinin en yüksek olduğu ay Nisan’dır. Kalsiyum, fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum, demir, bakır, çinko ile A, B, D, E vitaminleri barındıran istiridyeler mineral ve vitamin bombasıdır. Sığ sulardaki kayalarda bolca bulunur.
Tek bir istiridyenin içinde bir yetişkinin günlük ihtiyacını karşılayacak kadar çok çinko bulunur. Çinko erkeklerin testosteron hormonu üretimine yardımcı olur. Çinko eksikliğinin iktidarsızlığa sebep olduğu bilindiğinden istiridyenin cinsel hayatı güçlendirici bir etkisi olduğu verilerini de arttırıyor.

 

KARADENİZ’İN CİK CİKİ

Karadenizli erkeklerin adını göklere çıkaran afrodizyak kralı halk arasında “cik cik” olarak anılan vongoledir. Fosfor yönünden zengin olan vongolelerin besin değeri yüksektir. Batı Karadeniz’de kumluk bölgelerde çok bol olduğu için bölgede temizlendikten sonra ekmek arasında bile bol miktarda tüketilen kum midyelerini uzun yıllardan beri tüketenler onun “afrodizyak kralı” olduğunu şiddetle savunurlar. Ömürleri çok kısa olan kum midyeleri beş yıl yaşadıktan sonra kendilerini imha ederler.
Makarna soslarında, pizzaların üzerinde, balık çorbalarında, balık buğulama yemeklerinde tamamlayıcı ve lezzet veren bir ürün olarak kullanılan vongolenin Batı Karadeniz’de afrodizyak etki yaptığına dair anlatılan pek çok öykü vardır.

 

KARA MİDYENİN MUCİZESİ

Onu sevmeyen yok gibidir. Ama nedense içine pirinç doldurup pilav gibi yaygın bir yeme özelliğimiz var. Kalsiyum, selenyum, demir, magnezyum, fosfor ve pek çok vitamin yönünden zengin midyeler, yüksek oranda omega 3 yağ asitlerine de sahiptir.
Deniz kenarında demir ayaklara tutulu olmayan her türlü midyeyi içine su koyduğunuz tenekenin içinde kapakları açılıncaya kadar pişirip üzerine limon sıkıp yerinde tüketme şekli en doğalıdır.

 

HAVYARIN ETKİSİ TARTIŞILMAZ

İster beluga, kaluga, osetra, sevruga olsun, ister morina balığından çıkan pembe balık yumurtalarından yapılan tarama olsun birbirinden nefis havyar ve türevlerinin, tarihin ilk yıllarından bu yana cinsel gücü arttırdığı söylenir.
İstanbul’un seçkin mezelerinden botargo da olağanüstü lezzete ve insana dirilik veren özelliğe sahiptir. Botargo kefal balığının yumurtasından yapılır. Camekânlarda sık sık gördüğümüz botargo son yıllarda gözlerden kayboldu.
Deniz tarağı da unutulmaması gereken çok lezzetli afrodizyak bir deniz ürünüdür.

 

 

Yorum Yazın