0Yorum

Çanakkale'nin Önemi

Her yıl anma günü kutlamaları gibi, 18 Mart’ı hafife alan söylemleri duydukça çok kızıyorum. Çanakkale, bir devrin battığı ve yenenlerin yenildiği yerdir. Bu yıl Fox Tv’de Çalar Saat programının canlı yayınına katılıp hemşehrim İlker Karagöz ile nostalji yaşamak ve şehitlerimize dua edip 18 Mart coşkusunu görmek için Çanakkale’ye gittim.

Çanakkale, sadece siyasi açıdan değil balıkçılık açısından stratejik bir öneme haizdir. Akdeniz’den gelen yüksek tuzluluk oranındaki su Anavasya denilen alt akıntı ile Marmara’ya akar ve Marmara çukurlarındaki kirlilikleri temizler. Akdeniz balıkları küçük yavrular halinde Boğaz’dan geçerler. Lüferi çoğumuz Karadeniz balığı olarak biliriz ama aslında Akdeniz balığıdır. Tam bir biyolojik koridordur Çanakkale Boğazı.

ECEABAT’TA BALIK EKMEK

Tören bittikten sonra şiddetli esen lodosa rağmen feribotla Eceabat’a geçtim. Vapur iskelesinin karşısında salaş ama taze balık satan İlhan Demirel’in İlhan isimli mekanının önünde kuyruk vardı. Bedava bir şey dağıtılıyor sandım. Yarım ekmek arası garnitürlü gümüş, istavrit, mezgit, sardalye gibi balıklar 7 TL! Tezgahtaki 2,5 kg’lık çipurada gözüm kaldı. Ama Altın Kasap’ın hazırladığı kuzu pirzola ve kasap köfteleri yanımıza alarak Ergenekon Bağları’na doğru yol aldık. Çağatay Ergenekon’un organik şarapları ile degüstasyon yaptık. Çipurayı alıp mangal yapmadığıma da birazcık pişmanlık duydum gibi.

YARIMADA CENNET

Anlatsalardı inanmazdım ama anlatmasam olmazdı. Eceabat’ın Kumluca Köyü’nde 170 dönüm bağların ortasına konuşlanmış Caeli Oteli’nde yemek yemek, karacaların size yakın ilgisiyle doğayla baş başa kalmak için Çanakkale’ye gidilir. Bu kadar huzurlu bir yerde kafamı boşaltıp mutlu olduğumu hatırlamıyorum son yıllarda. Şef Hakan Açıl, habersiz gittiğim için kuzukulağı mantarı toplayıp ikram edemediğine çok üzüldü. Kendisini işine öyle bir adamış ki tamamen aşkla yapıyor. Burada yok yok. Mandalara bile gözleri gibi bakıyorlar. “Canı kaymak isteyen cebinde manda taşır”ın aksine “Caeli’ye gelin” diyorlar. Ürünlerin hepsi kendi üretimleri, kurutulmuş zeytinden hünnap sorbeye; zeytinyağından manda yoğurduna; mozarelladan yerel peynirlere kadar her şey katkısız burada. Bayramiç İlçesi’nde yetiştirilen kazdan füme yapmış Hakan Usta. Geleneksellikten yola çıkıp modern yorumlarla lezzetlerde zirveyi yakalamış. Bölgedeki köylüye de sinerji katmış bu tesis. Kaliteli üretim yapıyorlar ve ürünlerini Caeli’de değerlendiriyorlar. En kısa zamanda tekrar gideceğim Caeli’ye. Birkaç gün kafamı boşaltmak, karacalarla birlikte çam ormanları arasında yürüyüş yapmak ve gurme lezzetler tatmak için. Sahiplerinin uzun vadeli düşünüp kaliteye verdikleri önem, ülkemizde hep özlenen bir konudur. Uzun dönemde mutlaka karşılık bulur. Bunun sinyallerini gördüm.

Yorum Yazın