0Yorum

Bursa'nın 21 Masa'sı

Geçtiğimiz hafta televizyon çekimleri için gittiğim Bursa’da çok kısa kalmama rağmen hasret gidermeye çalıştım. Kültür varlıkları, tarihi, tekstili, çiniciliği, el sanatları ve mutfağı ile müthiş dinamiklere sahip bir şehir Bursa. Öyle sadece kestane, iskender kebap, şeftali, kemalpaşa tatlısı gibi birkaç ünlü ürünle şehrin mutfağını geçiştirmek büyük haksızlık olur. Çünkü dipsiz bir kuyu Bursa mutfağı...

ULUDAĞ FARKI

Japonlar, Fuji dağından aldıkları su ile dünyanın en iyi içkilerini, yemeklerini yaptıklarını iddia ederler. Uludağ’ın Bursa ve civarına verdiği suyu, havası adeta iksir gibi... Evliya Çelebi’yi bile şaşırtan bol sulu üzümü, şeftalisi, bir tanesi kırk dirhem gelen kestanesi ile yeşil Bursa üreten kentlerimizden. Son yıllarda dağ çileğinden frambuaza kadar pek çok meyve artık Bursa ile özdeşleşmiş.

21 MASA EFSANESİ

Turgut Özen, ülkemize döviz kazandıran, ihracatçı iş insanı. Tanınmış madenci... Ama en önemli özelliği katkılı, doğal olmayan ürünlere karşı verdiği mücadele. Yediği her ürünü kendi arazisinde yetiştiriyor. Müthiş bir gurme ama “Yediğiniz ilacınız olsun” diyenlerden. Küçük oğlu Atakan Özen genç ve yetenekli bir şef. 21 Masa isimli restoranı açmış Bursa’da. Yerli yabancı herkes 21 Masa efsanesini konuşuyor. Bu tür yerleri önceden keşfetmesiyle tanınan İngiltere’deki Sofra restoranlarının sahibi Hüseyin Özer, geçtiğimiz hafta sessiz sedasız gelmiş ziyarete. “Genç çocuk harikalar yaratmış” dedi.

Restoranda sadece yirmi bir adet masa bulunuyor ve günler öncesinden doluyor. Bahçesi, dekorasyonu o kadar sıcak bir hava estiriyor ki bayıldım. Mutfakta kullanılan ürünler kalite ve doğallıkla kendini öne çıkarıyor. Türk ve Anadolu mutfağı batı dokunuşlarıyla harmanlanmış.  

ÖZENLE SEÇİLMİŞ ÜRÜNLER

Atakan Şef, süt helvasını ananasla servis ediyor. Çok yaratıcı bir sunumu var ama şekil maksada kurban olmamış. Ananas dengelemiş süt helvasını. Rumeli’den göç edenlerin geleneksel yemeklerinden damat paçasını da tattım. Tam beş beşlik  lezzetler. “Başkası olma, kendin ol” tarzında bir şef Atakan Özen. Özgün olma çabasında. Oldukça mütevazı ve çalışkan.

Ekmekleri kendileri pişiriyorlar. Mermerden işlenerek yapılan tabaklar bile kendi imalatları. Mermerde pişen yemekler, Bursa’nın tahinli pidesi, özenle hazırlanan kahvaltılar, sahanda yumurtalar, etler, mekanın ambiyansı, lezzet, sunum gerçekten fark yaratıyor. Gelenekselliği tema alarak modern dokunuşlarla öyle ince bir çizgi yakalamış ki Atakan Şef, kısa zamanda boşuna ün yapmamış.

Yolunuz Bursa’ya düşerse 21 Masa’ya mutlaka uğramanızı öneririm.

Yorum Yazın