0Yorum

Bir İstanbul Klasiği

Endonezya’da uzun yıllardır büyük başarılara imza atan değerli iş insanı dostum Özgür Zorlu, İstanbul’da güzel bir balık restoranında yemek yediğini söyleyince uzun zamandır gitmeyi planladığım Balıkçı Sabahattin’i ziyaret etmeye karar verdim.

Sabahattin Bey, klasikleşmiş mekanın sahibi. En çok ilgimi çeken onun Bursa’nın Mudanya İlçesi’ne bağlı Trilye beldesinden oluşu.

Geçtiğimiz hafta pazar günü akşam saatlerinde Balıkçı Sabahattin’in Cankurtaran’daki mekanına gitmek için yola çıktık. Dar sokağa gelince taksiden inip yolumuza yürüyerek devam ettik. Tam yol ayrımında Hotel Grand Peninsula’nın çalışanlarından bir genç “Balıkçı Sabahattin’i mi arıyorsunuz?” deyip sormamıza gerek kalmadan yolu gösterdi. Ama adımı ve soyadımı söyleyerek beni şaşırttı. Meğer Mardin’in Kızıltepe İlçesinden olan bu genç yıllardır Milliyet Cadde okuyucusuymuş. TRT’de yaptığım programlardan şu anda FOX TV’deki programa kadar her şeyi biliyordu. Çok hoşuma gitti elbette.

TAZE BALIKLAR

Bu güzel rastlantıdan sonra taptaze ve mevsime göre çok çeşitten oluşan mostranın önünden geçerek tarihi dokusu bozulmamış mekandaki masamıza oturduk. Tıklım tıklımdı restoran ve yabancı turist ağırlıklıydı. Levrek marine, atom, yoğurtlu kabak ve midyeli pilav ile başlangıç yaptık. Daha sonra ızgarada olta kalamarı ve jumbo karides ile devam ettik. Ana yemek olarak da barbunya tavayı tercih ettik.

Mezelerin hepsi taze ve lezzetliydi. Her şey kıvamındaydı. Balık temiz yağda ve ayarında pişmişti.

“Tarlan varsa içinde, kayığın varsa dümeninde, işinin ise başında ol” felsefesiyle Sabahattin Bey, tertemiz beyaz örtülü masalardaki konuklarını ziyaret ediyordu.

TEK YOL LEZZET

İşini çok seven personellerle çalışıyor Sabahattin Bey. Daha masaya oturur oturmaz bize servis yapan garson, “Denizimiz yok ama lezzetimiz ve kalitemiz var” diyerek özgüven sergiliyor. Biz de yemeğin sonunda teyit etmiş oluyoruz. Pek çok ünlü ismin gözde yeri burası. İstanbul balık piyasasına, otellere, restoranlara tedarik sağlayan ünlü balık toptancısı Zeki Sözer de burayı ağzından düşürmez.

Lezzet işte böyle bir şey. Tabelanızın bile olmasına gerek yok, insanlar o daracık sokaklardan geçip sizi buluyor. Ülkemize döviz kazandıran bir işletme burası. İstanbul’un vazgeçilmez klasiği olmuş Balıkçı Sabahattin, iyi ki varsınız…

Yorum Yazın