0Yorum

Başkent'te Çin Festivali

Geçtiğimiz haftalarda Ankara çok renkli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Başkent Üniversitesi Thermopolium Gastronomi Akademisi’nde 8 Şubat perşembe günü uluslararası bir organizasyon olan Çin Festivali düzenlendi. Çin hükümeti 2018 “Çin Yeni Yılı” vesilesiyle bu yıl Çin Gastronomi Festivali etkinliklerini Türkiye’de gerçekleştirdi. Çin’den gelen Çin Mutfak Birliği (CCA), Çin’in gastronomide önde gelen ünlü uzmanları ve master şeflerinden oluşan 9 kişilik heyet, Thermopolium Gastronomi Akademisi’nde Çin ve Türkiye arasındaki dostluğu pekiştirmek, Çin yemek bilimi ve kültürünü tanıtmak üzere başkentin önemli konuklarıyla bir araya geldi.

ÇİN MANTISI

Özellikle Çin’in Güney Kanton bölgesinde en lezzetlileri yapılan Çin mantısı, Çin’de çok yaygın. Ama onlar Kayseri mantısını da çok iyi biliyorlar. Yıllar sonra Türkiye’deki Çin Büyükelçiliği’nde Kültür Müsteşarı olarak göreve başlayan, Türkiye’nin her yöresindeki yemeklerin lezzetine hakim olan ve Kayseri mantısını çok seven Ruilin Shi, Çin şeflerin yaptığı yemeklerin nasıl pişirildiğini çok güzel anlattı. Akademinin Master Şefi Deniz Orhun, Çinli meslektaşlarıyla buluşunca müthiş bir sinerji oluştu atölye çalışmasında. Deniz Hanım zaten Türkiye’de en takdir ettiğim; donanımlı, yetenekli ve bir o kadar da mütevazı bir şef.

KÖKLÜ BİR MUTFAK

Çin mutfağı dünyanın en önemli mutfaklarından biri. Atölye çalışmasında kullanılan teknikler Türk mutfak sanatına yakın olduğunu gösterdi. 9 Çinli şefin hazırladığı yemekler Ankyra Restoran’da servis edildi. Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Ali Haberal, tüm etkinlikleri baştan sona kadar izledi. Akademinin Müdürü Ebru Vural organizasyonu çok iyi koordine etmiş, misafirperverlik konusunda bize çok benzeyen Çinli konukları adeta evlerinde hissettirdi.

Çin lahanası çorbası, tatlı acı karides, tavuk ve karabiber soslu kızarmış çıtır mantar, kuzu pirzola, haşlanmış mantar ile turp tavuk sosuyla, dana kıymalı kızarmış yulaf mantısı, tatlı patatesten yapılan aynı kabak tatlısına benzeyen tatlılar ve sunumları çok güzeldi.

Son yıllarda Çin Türk dostluk ilişkileri artıyor. Yemek bu ilişkilerin artmasında önemli bir yer tutuyor, ortak bir dil oluşuyor adeta. Çinli şef Çin mantısı tarifini anlatırken bu ortak dili çok iyi hissediyorsunuz.

Çin Gastronomi Federasyonu Başkan Yardımcısı Bian Jiang’ın “Çin Geleneksel Bahar Bayramı Yemek Kültürü” konulu vermiş olduğu seminer ile etkinlik sona erdi.

Yorum Yazın