0Yorum

Başkent'te Balıkçılık

TRT’nin şu anda Reklam Tanıtım Tasarım Dairesi Başkanı Kürşat Özkök, 2009 yılında TRT HD Koordinatörü idi. Bir gün restorana geldiğinde “Süreyya Bey, Balık Ankara’da Yenir isimli bir program yapalım” dedi. “Neden olmasın” deyince kolları sıvadık ve Eymir gölünden ilk anonsu yaptık. Daha sonra Çanakkale’den başlayarak Ege kıyılarına kadar magazin çekimleri yaptık. Gelibolu’da sardalyeyi, Çeşme’de trançayı, Bodrum’da çiftlik balıklarını işledik. Bu görüntüleri ekrana aktararak her programa Ali Şen, Vedat Milor, Haldun Dormen, İsmail Küçükkaya, Şefika Kutluer gibi pek çok tanınmış ismi davet ettim. Faydalı bir program oldu.

Geçtiğimiz haftalarda Ankara’daki göllere Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nın ortak çalışması sonucu yavru sazanlar bırakıldı. Balıksız göller yakında balık kaynayacak.

Ostim’de İÇASİFED Başkanı Mehmet Akyürek kocaman bir göl yaptırdı. İçinde bir sürü balık çoğalıyor. Şimdilik avlanmak yasak.

LEZZETLİSİ BAŞKENT’TE

Yıllardır “En taze balık Ankara’da yenir” savı dolaşıyor. Tam bir şehir efsanesi bence. En lezzetlisi deseniz anlarım. Ama taze derseniz, deniz kenarında yaşayıp balık tüketenlere haksızlık etmiş olursunuz. Çünkü tüm canlılarda olduğu gibi balıklarda da öldükten sonra sertlik oluşur. Balıkların ölüm sertliğinin giderilmesi için en az 5 – 6 saat dinlendirilmesi gerekir. Ankara mesafe olarak buna en uygun konumda. Denizden çıkar çıkmaz yenilen balığın, 5 – 6 saat dinlendirildikten sonra tüketilen balığa oranla lezzeti daha azdır.

TÜKETİM ARTMALI

Türkiye’de ortalama balık tüketimi her geçen yıl geriliyor. Geçenlerde AB Bakanı Ömer Çelik’le bu konuda sohbet ederken; “Süreyya Bey, insanlar deniz kenarında yazlık yaptırıyorlar, villalarının bahçesinde sırtlarını denize döküp mangal yakıyor ve et pişiriyorlar” diye sitemde bulundu. Adanalı olmasına rağmen balığı çok seven Ömer Çelik’e hak vermemek mümkün değil.

Ama sağlıklı yiyeceklerin yaşamımızdaki önemi gündemden düşmeyecek ve denizi olmayan Avusturya, İsviçre gibi ülkelerden 4 – 5 kat daha az seviyede tükettiğimiz balığa talep fazlalaşacak. Göllere yapılan yavru balık operasyonuyla umudum iyice arttı. Zaten hiç tükenmemişti!

Yorum Yazın