1Yorum

Bandırma'da Midye Şöleni

Geçtiğimiz hafta Balıkesir’in Bandırma ilçesindeki iki çılgın girişimcinin kurduğu midye çiftliklerini incelemek üzere yola koyuldum.

Allah’ın insanlara sunduğu en ucuz, hatta kendiniz çıkarırsanız bedava protein kaynağıdır midye. Midyeyi çocukluğumdan beri tüketirim. Hem de doğal haliyle. Kaynar suyun içinde haşlayıp üzerine limon sıkmak her zaman ilk tercihimdir. Tahlillerimde de hiç öyle anlatıldığı gibi cıva falan çıkmıyor. Çünkü akıntının altında temiz sulardaki midyeleri tükettim yıllarca. Bandırma’daki üretim yerini gördükten sonra doya doya midye yiyeceğim artık.          

GÜVENLİ ÜRETİM

Balıkesir bölgesinin doğası kuzunun, tavuğun, sebzenin, meyvenin en iyilerinin yetişmesi için oldukça elverişli. Denizin açık rüzgar alması, temiz olmasını sağlıyor. Uzun fizibilite çalışmalarından sonra Kapıdağ Yarımadasında, Banmid Su Ürünleri adıyla midye çiftliği kuran Volkan Ertaş ve Umut Çakmak, gıda mühendislerinin denetiminde yapılan üretimde midyenin her türlü özelliğini kontrol altında tutuyorlar.

BESLEYİCİ MİDYE

Kalsiyum, selenyum, demir, magnezyum, fosfor ve vitaminler yönünden zengin olduğu kadar omega yağ asitlerince de yüksek orana sahip olan midye alırken kabuklarının kırık olmamasına dikkat edin. Denizden çıkarıldıktan sonra kısa sürede ölen midye çok çabuk bozulur.

Yaz aylarında denizlerde üreyen zehirli yosunların bulaşma ihtimalinden dolayı tüketilmesi önerilmez. Çünkü bu yosunların bulaştığı midyeler sindirim yolu rahatsızlıklarına yol açar. İşte özel çiftliklerde üretilen midyelerde her türlü riskler ortadan kalkmış bulunuyor.

TAVASI ve DOLMASI REVAÇTA

Midye dolmaya bayılıyoruz. Tavasını tercih edenler de çok miktarda. Avrupa ülkelerinde büyük tencerelerde çorba gibi pişirilip yanında patatesle yenmesi çok yaygın. Belçika’nın Brüksel kentinde Grand Place meydanında adım başı midyeci var. Hem de çalışanların çoğu Türk. Bu mekanlarda midyenin envaı çeşidi yapılır. En tanınmış restoranı da Chez Leon’dur. Belçika’da yemek denince akla ilk ve hatta tek midye gelir.

Türkiye dışında midye dolmanın yapıldığı başka ülke görmedim. Belki biz de ileride siyez bulgurlu midye gibi türevlerini üretebiliriz. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de midye tüketiminde önemli derecede artış olacağına inanıyorum.

Zor koşullarda çiftliklerde üretim yapanları desteklemek, protein açığımızın kapanmasına yardımcı olacaktır.

Yorum Yazın